Local

Peste trei zile

Publicat: 27 dec. 2001

Euro se va contra cu dolarul

•De la 1 ianuarie 2002 monedele a doisprezece tari vor forma cosul Euro

De la 1 ianuarie 2002 monedele a doisprezece tari se vor transforma practic in una singura si vor constitui astfel cosul Euro. Prin urmare, de la inceputul anului viitor, romanii care vor calatori in tarile Uniunii Europene nu vor mai fi nevoiti sa urmareasca cursul mondei tarii respective, iar in plus, vor putea circula nestingheriti prin cele doisprezece tari, avand in buzunar acelasi tip de bani. In cosul Euro vor intra marca germana, lira italiana, francul fracez, silingul austriac, guldenul olandez, pesetasul spaniol, marca finlandeza, escudasul portughez, francul belgian, drahma greceasca, lira irlandeza si francul luxemburghez. Intr-o prima faza, in tarile respective euro va circula in paralel cu moneda tarilor in cauza, urmand ca apoi acesta sa devina singura moneda acceptata in relatiile economice. Inca din prima zi a anului 2002, toate bancile vor converti automat toate cele doisprezece monezi in euro. Operatiunea se va efectua fara comision, la cursul stabilit de Banca Mondiala. „Toate depozitele in marci germane sau in alte monede care vor constitui cosul Euro vor fi transformate automat in euro. In cazul in care posesorul depozitului se va prezenta ulterior la banca si va dori ca banii sa-i fie schimbati in dolari, atunci nu va fi nici o problema”, a declarat directoarea economica a Banc Post, Elena Strugaru.

Romania nu va fi foarte afectata

Leul romanesc nu va sta la baza constituirii monezii unice europene, fapt pentru care oficialii bancari considera ca asupra Romaniei aceasta schimbare nu va avea un efect prea mare. Principala consecinta directa in Romania a trecerii la moneda unica euro va fi modificarea pretului produselor supuse accizarii in functie de cursul acesteia. Prin urmare, carburantii, al caror pret se calculeaza in functie de evolutia euro, vor avea, incepand de anul viitor, o valoare mereu fluctuanta. „Influenta asupra pretului produselor supuse accizarii va fi cea mai importanta in Romania, in momentul trecerii la moneda unica euro. De altfel, aceasta modificare nu va face decat sa usureze tranzactiile din cele doisprezece tari”, a apreciat directoarea economica a Banc Post, Elena Strugaru.
De pe urma trecerii la moneda unica europeana vor iesi castigati turistii, deoarece acestia nu vor mai fi expusi ratei de schimb. „Se va putea calatori in cele doisprezece tari fara a mai fi necesara convertirea banilor. In acest fel se creaza avantaje din punct de vedere al costurilor, deoarece nu se vor mai percepe comisioane in momentul efectuarii schimbului valutar”, a apreciat directorul Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Astefanei.
Tot in randul avantajelor trecerii la euro se afla si competitivitatea la cumparare, deoarece toate produsele din doisprezece tari se vor vinde in euro. „Atat productia cat si vanzarea aceluiasi tip de produs, dar in tari diferite, va trebui sa se efectueze la costuri si, implicit, preturi asemanatoare pentru a fi competitive pe piata”, a mai afirmat Laurentiu Astefanei. Acest avantaj se poate transforma in functie de puterea economica a unei tari intr-un dezavantaj. „Daca o tara are o economie mai slaba va obtine un bun cu un cost mult mai ridicat decat il fabrica o alta tara cu o economie mai puternica. In acest fel, importurile din statele membre ale Uniunii Europene ar urma sa fie mai scumpe, fapt care va face ca unele tari sa aiba o crestere economica, iar altele un regres”, a mai afirmat directorul BCR, Laurentiu Astefanei.
Cornelia LAZARESCUloading...

Adauga un comentariu