News Flash:

Pestele previne tulburarile de vedere

16 Iunie 2009
662 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestele previne tulburarile de vedere
• Acizii grasi omega 3 reduc cu o treime riscul de aparitie a degenerarii maculare • Cand macula degenereaza, unele mesaje de la ochi catre creier transmit ca imaginea nu poate fi trimisa, iar vederea devine incetosata si deformata

Persoanele care sufera de tulburari de vedere, precum degenerarea maculara (se manifesta printr-o scadere a vederii centrale care impiedica mai ales cititul), trebuie sa consume peste gras de cel putin doua ori pe saptamana pentru a preveni agravarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat recent in British Journal of Ophthalmology. Acizii grasi omega 3 prezenti in carnea unor specii de peste gras, precum macroul sau somonul, par sa incetineasca sau chiar sa opreasca evolutia bolii, atat in fazele sale incipiente, cat si in cele avansate. Cercetatorii britanici au ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu la care au participat aproape 3.000 de persoane. Numai in Marea Britanie, aproximativ 500.000 de persoane sufera de degenerare maculara provocata de imbatranire, o maladie care afecteaza vederea centrala. Aceasta se manifesta printr-o scadere a vederii centrale care impiedica mai ales cititul, pe cand vederea periferica ramane normala. Cand macula degenereaza, unele mesaje de la ochi catre creier transmit ca imaginea nu poate fi trimisa, iar vederea devine incetosata si deformata. Oamenii de stiinta au relevat faptul ca acizii grasi omega 3 reduc cu o treime riscul de aparitie a degenerarii maculare, iar acest studiu i-a facut pe cercetatori sa afirme ca si pacientii care sufera deja de aceasta maladie pot profita de efectele benefice ale consumului de peste. Astfel, dezvoltarea ambelor forme ale bolii - umeda si uscata - a fost diminuata cu 25 la suta in cazul voluntarilor a caror dieta a fost bogata in acizi grasi omega 3. Persoanele suferind de o forma avansata a maladiei, care au urmat o dieta cu un continut sarac in glucide, preferand alimentele cu indice glicemic mic, si care au primit suplimente alimentare cu antioxidanti, vitamina C si minerale (zinc), au inregistrat o scadere cu 50 la suta a riscului de agravare a bolii. In schimb, aceste suplimente alimentare au fost contraproductive in cazul persoanelor cu degenerare maculara in faza incipienta, anuland beneficiile aduse de acizii grasi omega 3 din peste si parand sa contribuie chiar la cresterea riscului de agravare a bolii. In faza incipienta a bolii, persoanele care iau suplimente cu vitamina C si zinc si cele care iau doze zilnice de betacaroten, continut de legumele galbene si verzi, sunt cu 50 la suta mai expuse riscului de agravare a maladiei.
Cercetatorii americani de la Tufts University din Boston sunt de parere ca acizii grasi omega 3 protejeaza organismul impotriva degenerarii maculare prin modificarea, dupa masa, a concentratiei de grasimi din sange, care pot deveni periculoase pentru organism. Oamenii de stiinta au declarat ca deocamdata nu este clar daca pacientii trebuie sa ia suplimente alimentare cu vitamine si zinc in combinatie cu acizii grasi omega 3, din cauza rezultatelor contradictorii ale acestor teste. Acestia recomanda consumul de peste gras - somon, macrou, ton, hering - de doua - trei ori pe saptamana, pentru a asigura doza zilnica recomandata de acizi grasi omega 3 (650 de miligrame), ce poate reduce semnificativ riscul de aparitie a degenerarii maculare, dar si de agravare a acestei boli, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate.

Ecaterina POPESCU
caty•bzi.ro


Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1484 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018715 (s)

loading...