Destinatii montane

Pestera Izverna – Baia de Arama

Publicat: 14 feb. 2012
9

Situata in apropierea satului Isverna din comuna omonima situata in judetul Mehedinti, Pestera Izverna se afla la o altitudine de 600m. Din Pestera Izverna porneste cel mai mare izvor carstic din judetul Mehedinti. Pestera este foarte dificil de explorat datorita pasajelor (sifoane, lacuri subterane), cu galerii intortocheate, pereti calcarosi abrupti, creand impresia unui imens parc suspendat. Pana in prezent sunt accesibile doua galerii.

Pestera Izverna este una dintre cele mai renumite pesteri din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice, fiind filmata si de Jacques Yves Cousteau in sectiunea ‘Explorari ale secolului XX’ din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.

Legenda spune ca imparateasa Maria Tereza a scufundat un depozit de argint al Imperiului Austro – Ungar aici. Nimeni nu a reusit inca sa descopere care sunt izvoarele cristalinului rau subteran. Pestera Izverna a fost explorata pentru prima oara de biospeologul C. N. Ionescu pe o lungime de 200 metri. Ulterior, si alti specialisti au facut cercetari in pestera, fiind descoperite noi galerii.

In 1979 au inceput si explorarile cu scafandrul autonom, cu rezultate promitatoare, explorari care au continuat in 1980 cand Florin Paroiu si Costel Vanau, pionieri ai scufundarilor din Romania, au fost primii care au trecut de Sifonul Verde, lung de 50 de metri, apoi de Sifonul Galben care este ceva mai scurt.
A urmat o galerie prin care se putea inainta cu apa pana la piept, contra curentului puternic. Aceasta galerie se termina brusc cu Sifonul Negru, cel mai mare sifon din Romania, avand peste 400m lungime si o denivelare negativa de 40m. Dupa 1990 Jacques Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi si scufundatori. In ianuarie 2005, Gabor Mogyorosy si Mihai Baciu au reusit sa treaca de Sifonul Negru, descoperind sute de metri de galerii post-sifon dintre care 300 de m de galerii active. Pana acum au fost explorati 1.800m de la inceputul sifonului negru.

Adauga un comentariu