Destinatii montane

Pestera Magura – Bihor – VIDEO

Publicat: 03 ian. 2012
9

Situata in versantul drept al Vaii Sighistel, Pestera Magura are o lungime de 1.500m, fiind dezvoltata sub forma unui labirint de galerii fara denivelari importante si in mare parte usor accesibile, bogat in formatiuni de mari dimensiuni. Palmierul este formatiunea cea mai renumita si se gaseste in sectorul vestic.

Din Galeria Ursilor, printr-o trecatoare foarte scunda, puternic ascendenta se patrunde in Scaldatoarea Ursilor, o salita cu lac, pe peretele careia si astazi se vad zgarieturile lasate de ursul de caverna. Pestera Magura este cea mai frumoasa dintre pesterile de pe Valea Sighistelului si una dintre cele mai frumoase din tara. Pentru a o putea vizita este nevoie de sursa proprie de lumina si se recomanda prezenta unui ghid-localnic din sat, bun cunoscator al cavitatii.

Pestera Magura este declarata monument al naturii, vizitatorii putandu-se ghida dupa un marcaj special  cu bulina rosie.

Deschiderea pesterii este larg arcuita, avand dimensiunile de 6 metri in inaltime si 10 metri in latime, se continua cu o galerie rectilinie si cu un spatiu vast, in care excrescentele stalagmitice se termina in Sala Mare, dupa ce depaseste o coloana groasa din calcar.

Din acest loc, spre partea dreapta se deschid Galeria Valului si Galeria Gururilor, bogate in concretiuni, care se sfarsesc in Sala Minunilor. Spre stanga se intra pe sub bolta joasa a Galeriei Santurilor pentru a razbi intr-o imbinare de sali mari care de asemenea ofera multe concretiuni. Pe acelasi nivel al pesterii se afla si ultimul sector, ce cuprinde Sala Liliecilor, Sala Gururilor si Galeria Ursilor, aceasta din urma avand in capatul sau un sorb care la momentul actual nu este activ.

Adauga un comentariu