Destinatii montane

Pestera Micula – Muntii Bihor

Publicat: 03 ian. 2012
9

Descoperita in anul 1978 pe Valea Craiasa, in aria localitatii Chiscau, in sud-estul jud. Bihor, Pestera Micula este cunoscuta de localnici ca un izbuc permanent. Este situata in apropierea Pesterii Ursilor si adaposteste o mare varietate de formatiuni, spatii largi, galerii si diaclaze foarte inguste, lacuri, cursuri active si cascade, domuri si gururi, stalactite si stalagmite, draperii si coloane, perle de pestera si calcita flotanta.

Prima cascada este Cascada Mica, urmand apoi galeriile: Sala Mare si Sala Macrameelor, apoi urmeaza Lacul Rozelor pe suprafata caruia pluteste calcitul flotant – fenomen rar intalnit. Urmeaza apoi Valea Perlelor, Sala Cascadei, Cascada Mare, Galeria Minunilor. Se intra brusc – la capatul Galeriei Minunilor – in Sala Iadului unde se afla cea mai mare cascada a pesterii: 40m.

Pestera este in curs de explorare si datorita importantei stiintifice deosebite, vizitele in pesetra se limiteaza doar la cele de explorare si cercetare stiintifica. Una dintre cele mai spectaculoase si dificile pesteri din tara a mai dezvaluit unor speologi indrazneti inca 150m de pasaj scufundat.

Pestera este protejata prin lege avand statut de Monument al Naturii.

 

Adauga un comentariu