Info Turism

Pestera Movile – Mangalia

Publicat: 09 feb. 2012
9

Descoperita in anul 1986, langa Mangalia, Pestera Movile este unica in lume pentru ecosistemul descoperit in interiorul ei. Acesta functioneaza pe baza chemosintezei si a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. In total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care traiesc intr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosfera foarte saraca de oxigen, dar bogata in dioxid de carbon si metan.

Descoperirea Pesterii Movile avea sa uimeasca intreaga lume stiintifica o data cu descoperirea unei lumi subterane ostila oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata. Nu era pentru prima data cand se descoperea viata intr-o pestera, dar in cazurile anterioare viata subterana depindea de cea de la suprafata. Insa la Movile, cercetatorii au descoperit un cerc complet inchis, un ecosistem in sine, total independent de suprafata. Acest lucru l-a facut pe unul dintre cercetatori sa afirme ca daca in urma unui razboi nuclear viata de pe pamant ar disparea, acest ecosistem ar fi un supravietuitor.

Cercetatorii au identificat doua spatii cu aer. In primul se aflau specii de nevertebrate cunoscute, insa in cel de-al doilea spatiu au descoperit un strat ce avea o consistenta laptoasa. Acest strat era compus din materiale organice. Aerul nu era respirabil, fiind otravit cu gaze nocive vietii, cum ar fi hidrogenul sulfurat si dioxidul de carbon, nivelul oxigenului fiind foarte scazut.

Cazul pesterii Movile a readus speranta gasirii unor forme de viata incipiente in subteranul planetei, unde exista surse de apa lichida calda. Descoperirea acestei pesteri nu i-a inspirat doar pe cercetatori, ci si pe scenaristii americani, care au scris o poveste plecand de la aceasta descoperire, culminand cu productia filmului „The cave” in 2005, in regia lui Bruce Hunt.
Adauga un comentariu