Destinatii montane

Pestera Polovragi – Masivul Parang

Publicat: 14 feb. 2012

Pestera Polovragi a luat nastere prin procesul de eroziune a calcarului de tip „jurasic” din Muntii Capatanii de catre apele raului Oltet. Obiectivul este situat in comuna Polovragi in judetul Gorj pe malul stang al Oltetului, la o altitudine de 670 m si la 20 m inaltime fata de talvegul raului, la 6 km nord de DN 67 Targu-Jiu – Ramnicu-Valcea si 500 m de Manastirea Polovragi.

Intrarea in pestera este creata artificial, fiind distrus peretele vestic. Este una din pesterile mari ale tarii noastre, avand o lungime de peste 9300m (impreuna cu galeriile laterale) si care se situeaza, din acest punct de vedere, pe locul 5 intre pesterile din tara. Aceasta este alcatuita dintr-o galerie principala orizontala, din care se desprind, in special in prima siultima portiune a ei, galerii laterale mici, multe din ele colmatate cu aluviuni.

Pe peretii pesterii se pot remarca o serie de scrieri cuneiforme si urrme ale facliilor dacice. Legenda spune ca pestera comunica printr-o galerie cu Cetatea Dacica si ca pe aici dacii se faceau nevazuti, reusind sa apara apoi in alta parte luandu-si prin surprindere dusmanii. Tot aici se spune ca ar fi trait zeul dac Zamolse.

 loading...

Adauga un comentariu