Actualitate

Pestera Topolnitei, un loc deosebit cu formatiuni unice in lume, este accesibila publicului doar cateva ore pe an

Publicat: 26 iul. 2018

Pestera Topolnitei, situata in apropierea schitului cu acelasi nume, se afla in partea centrala a Podisului Mehedinti, intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin.

Aici, apele Topolnitei adunate in subteran au strapuns muntele si au format galerii gigantice, extrem de spectaculoase. Pestera are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca marime din tara si a 17-a din lume. Galeriile sunt dispuse pe cinci etaje, dintre care Galeria Racovita este cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati.

In galerii, cu sali uriase si cascade de apa, se intalnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Marele dom stalagmitic, Lacul de Clestar. Galeriile pesterii Topolnita sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersectia carora se afla sali uriase, unde se gasesc numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase.

Formatiuni fosiliere unice in lume

Raul Topolnita patrunde in subteran prin gura Prosacului si iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovita, cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati, are 1.570 de metri. In Pestera Topolnita s-au descoperit urme umane inca din neolitic. Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formatiuni fosiliere unice in lume. Este o pestera calda, cu temperaturi intre 8,2 si 10,8 grade Celsius. Pestera este valoroasa si datorita speleotermelor imense, cavernamentului gigantic, cursului subteran de apa, faunei subterane si coloniei de lilieci. Aceasta pestera adaposteste numeroase lacuri, formatiuni impresionante de stalactite si stalagmite, insotite de o mare diversitate de forme si culori din calcit, abisuri nebanuite, labirinturi, torenti, sectoare subacvatice si cascade.

Este deschisa doar o singura zi

Pestera Topolnitei este deschisa doar cateva ore pe an, in timpul sarbatorii care ii poarta numele si care se desfasoara intr-o duminica din a doua jumatate a lunii august. In restul anului poate fi vizitata doar cu aprobarea Academiei Romane. Desi categoriile de lucrari vizate pentru a asigura accesibilitatea turistilor in complexul carstic cuprindea piste betonate, cu balustrade si scari in sectoarele denivelate si electrificarea pesterii pentru principalele puncte de atractie, intre care Loja, Padurea de Lumanari, Sala Piticilor ori Lacul de Clestar, lipsa fondurilor a determinat inchiderea pesterii inainte de 1989. Regretabil ca promovarea aproape inexistenta si nepasarea autoritatilor duc la necunoasterea pe mai departe a acestei inegalabile frumuseti naturale, de pe urma careia s-ar putea incasa bani buni ce-ar face ca locurile astea sa nu mai fie izolate.

Adauga un comentariu