Magazin

Pesti fosilizati din ziua in care un asteroid a lovit Pamantul acum 66 de milioane de ani, descoperiti in Dakota de Nord

Publicat: 31 mart. 2019
1

O echipa de cercetatori a descoperit in Statele Unite fosile extrem de bine conservate de pesti de acum 66 de a milioane de ani, care au murit in momentul impactului unui asteroid responsabil de extinctia a 75% din viata de pe Pamant si poate si de cea a dinozaurilor, potrivit AFP.

Aceste fosile de pesti si animale ancestrale au fost descoperite in situl din Dakota de Nord, la 3.000 de kilometri de craterul  Chicxulub, unde impactul cu asteroidul s-a produs in Marea Caraibelor. 

O ENIGMA veche a fost rezolvata dupa descoperirea unui monstru marin cu 18 tentacule

Studiul, care va aparea luni in revista stiintifica Proceedings of the National Academy of Sciences, arata pana la ce punct acest eveniment a avut un impact devastator foarte rapid pe suprafete mari, subliniaza autorul principal, Robert DePalma, citat de site-ul de specialitate EurekAlert.  

"Este ca un muzeu de la sfarsitul perioadei Cretacicului pe un strat de o jumatate de metru grosime", descrie Mark Richards, unul dintre autorii si profesorii de la Universitatea californiana Berkeley, intr-un comunicat al institutiei. 

Socurile provocate de imapactul asteroidului au generat valuri uriase intr-o mare pe locul unde in prezent este Dakota de Nord, care, ajungand la un rau cu pesti din apropiere, a inversat cursul. Torentele de pietre si resturi s-au abatut asupra lor, inainte ca un al doilea val sa-i ingroape. S-au fosilizat cu timpul. 

"O acumulare de pesti de apa dulce, de vertebrate terestre, de arbori (…) si de alte creaturi marine au fost prinse in acest strat", a explicat Robert DePalma. "Inainte de a muri, pestii au inhalat fragmente de sticla numite tectite propulsate de asteroid", puncteaza cercetatorii, care au gasit bucati din acestea in branhiile pestilor. Unii pesti au murit din cauza ca le-au ingerat", estimeaza ei. 

Biodiversitatea din sit este remarcabila

"Cel putin cateva exemplare se dovedesc a fi noi specii, iar altele sunt cele mai bune exemple din specia lor", a spus DePalma. "Urmarim inregistrarea unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria Terrei. Niciun alt sit nu prezinta astfel de urme". 





Adauga un comentariu