Sosuri

Pesto de leustean – reteta

Publicat: 23 aug. 2019

Acest fel de preparat se mai numeste pesto. Este un sos sanatos, preparat indeosebi de italieni. Reteta originala contine busuioc, insa se pot folosi si alte verdeturi de sezon, precum patrunjel, leurda sau leustean.

Numele acestui sos este strans legat de modul in care el se prepara. In limba italiana, „pestare” inseamna a zdrobi. Verdeturile se strivesc intr-un mojar, cu un pistil de lemn. Se adauga ulei de masline, suc de lamaie si alte ingrediente optionale, adaugate in retetele mai moderne, precum seminte de pin, migdale, alune, nuci, branza sau parmezan. Acest sos se poate consuma ca atare pe paine, sau se poate folosi la paste, fripturi de pui sau peste, salate etc.

Ingrediente necesare:

  • 2 legaturi de leustean
  • 1 lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 20 de migdale sau alune
  • 3-4 linguri de parmezan
  • 2 lingurite de sare
  • 1 varf de cutit de nucsoara
  • putin ulei de masline

Mod de preparare:

Alegeti doar frunzele si spalati-le bine. Puneti-le in vasul robotului de bucatarie. Spalati lamaia cu otet alb si bicarbonat, si adaugati coaja tocata marunt in robot. Adaugati si cateva picaturi de zeama de lamaie. Curatati usturoiul si adaugati-l peste celelalte ingrediente. Puneti capacul si pulsati de cateva ori, pana cand ingredientele se maruntesc bine.

Adaugati apoi parmezanul si condimentele. Mixati pana la omogenizare. In timp ce robotul merge, adaugati treptat uleiul de masline, cat sa obtineti un sos tartinabil, cu o consistenta potrivita. Daca este mai gros, va fi numai bun pentru intins pe paine. Daca este mai subtire, va fi mai potrivit pentru mancaruri (orez, piure, paste, peste fript etc).

Daca nu il serviti/folositi imediat, transferati pasta de leustean intr-o caserola de plastic. Nivelati si turnati putin ulei de masline deasupra. Puneti capacul si pastrati-o in frigider. Rezista pana la 2 saptamani. Daca doriti sa obtineti o pasta mai consistenta, adaugati si putina branza de vaci in compozitie.



loading...

Adauga un comentariu