Frumusete

Pete albe pe unghii: este lipsa de calciu?

Publicat: 17 iul. 2020
pata alba pe unghie
Pete albe pe unghii: lipsa de calciu

Pete albe pe unghii: lipsa de calciu? Petele albe de pe unghii sunt asociate gresit cu o lipsa de calciu. Aceasta este o credinta veche, a carei origine nu este cunoscuta, dar care este gresita. Mai precis, aceste pete albe nu au nicio legatura cu ceea ce mâncam: o dieta foarte deficitara poate face ca unghiile sa fie friabile, dar în niciun caz nu pot sa apara aceste pete.

Este de fapt un defect în formarea unghiei la baza sa. La microscop, se poate observa un grup de cheratina, celule în exces sau celule care nu se maturizeaza în mod normal. Aceste pete albe pot fi cauzate de soc, microtrauma sau chiar apar ca urmare a unor evenimente infectioase. Unghia se îngroasa ocazional si pierde transparenta. Rezultat: în loc sa vedem pielea roz si vase de sânge sub unghie, observam una sau mai multe pete albe.

Pete albe pe unghii: lipsa de calciu?

Nu va panicati ! Aceste pete, care sunt o caracteristica unica pentru fiecare individ, sunt destul de comune. Aceasta este o problema pur cosmetica, care dispare spontan odata cu cresterea unghiei. Nu este necesar sa luati masuri de precautie pentru a evita aparitia de pete albe, deoarece aceasta nu este o unghie fragila. Pentru a le camufla, se poate utiliza un lac estetic, luând în considerare faptul ca aceste produse contin agenti agresivi si, prin urmare, dermatologii recomanda o aplicare moderata.

Alte tipuri de pete albe

Alte conditii dermatologice pot fi totusi vizibile pe unghii si, de asemenea, le determina sa se îngroase, chiar daca manifestarile sunt diferite. Printre ele, regasim scleroza de lichen, psoriazisul si onicomicoza. Aceste infectii cu drojdii se caracterizeaza prin deteriorarea unghiei superficiale sau a întregii sale grosimi, printr-o ciuperca care s-a instalat si prolifereaza prea mult. Se formeaza o mica pata alba, dar arata ca un film pe unghie, care ajuta la diferentierea de petele albe clasice.

Adauga un comentariu