Sanatate

Pete roșii pe corp cu mâncărimi care apar și dispar. Ce boli pot semnala și când este momentul să te îngrijorezi?

Publicat: 14 sept. 2022
o persoana ce sta cu spatele si arata cu degetul cateva pete rosii pe piele
De cele mai multe ori, petele roșii pe corp cu mâncărimi care apar și dispar nu sunt un motiv de îngrijorare

Petele roșii pe corp cu mâncărimi care apar și dispar pot fi cauza unor alergii sau a unor infecții. Pentru a ameliora simptomul va trebui să mergeți la medicul specialist pentru a vă recomanda un tratament cât mai specific. În cazul în care sunt însoțite de febră, dureri sau probleme respiratorii, va trebui să mergeți de urgență la control.

Acestea pot fi tratate și prin intermediul unor ingrediente naturale, precum untul de cacao, sucul de lămâie, uleiul de vitamina E sau aloe vera. 

Pete roșii pe corp cu mâncărimi care apar și dispar: cauze frecvente 

Petele roșii pe piele pot fi unul din simptomele alergiilor, infecților sau a unor afecțiuni mult mai grave. În funcție de diagnosticul medicului, acesta vă va recomanda unguente, creme sau chiar antibiotice. De cele mai multe ori, petele nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Printre cele mai frecvente cauze se numără reacțiile alergice la produse alimentare, la polen, la alergenii aerieni, la produsele cosmetice, la mușcăturile insectelor sau la soare. Pentru a identifica factorul ce declanșează reacția va trebui să consultați un medic alergolog. În cazul alergiilor, petele roșii sunt însoțite de mâncărime, pot fi pline de lichid și puteți prezenta piele solzoasă. 

O altă cauză ce poate declanșa simptomul este o infecție fungică. Acestea apar pe trunchi și membre și sunt foarte contagioase. În cazul lor, nu este prezentă durerea. Alte motive a apariției petelor roșii însoțite de mâncărimi ce apar și dispar pot fi căldura excesivă combinată cu umiditatea, pruritul înotătorului, scabia sau râia și bolile infecțioase precum varicela sau pojarul. În cazul în care apar și alte simptome, precum febră, dureri, inflamație, senzație de oboseală sau probleme respiratorii, trebuie să vă prezentați de urgență la medic. 

Cum poți trata petele roșii de pe corp?

Înainte de administrarea oricărui medicament, va trebui să discutați cu medicul specialist. În cazul petelor roșii de pe față și corp se poate lua acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce durerile ușoare. De asemenea, cremele ce conțin corticosteroizi pot fi prescrise atât adulților, cât și copiilor. Senzația de mâncărime poate fi ameliorată cu antihistaminice orale. În funcție de cât de gravă este erupția, medicul specialist vă poate recomanda unguente, creme, geluri de spălare, antibiotice, analgezice, medicamente antiinflamtorii sau imunosupresoare. Totodată, pentru a reduce impactul petelor asupra pielii puteți apela și la terapia cu lumină violetă. 

Există și remedii naturiste ce pot fi aplicate pe zonele afectate. Acestea includ oțet de mere, iaurt, castravete, ulei de cocos, coajă de banană, suc de lămâie, ulei de vitamina E sau unt de cacao. Un alt tratament natural ce poate calma mâncărimile este aloe vera. Se va rupe puțin dintr-o frunză, apoi sucul plantei împreună cu miezul gelatinos va fi aplicat pe zona afectată. De asemenea, pentru a preveni simptomele va trebui să evitați stresul, produsele la care știți că sunteți alergici și să urmați un stil de viață sănătos și echilibrat. 

De cele mai multe ori, petele roșii pe corp cu mâncărimi care apar și dispar nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea va trebui să vă prezentați la medic la orice schimbare pe care o observați.
Adauga un comentariu