Sanatate

Pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături: Ce afecțiuni grave pot ascunde

Publicat: 10 sept. 2021
persoană care are pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături
În cazul pruritului, de obicei, pielea poate prezenta anumite pete roșii, mâncărimi, umflături sau bășici

Apariția de pete roșii pe corp cu mâncărimi ale pielii și apariția de umflături reprezintă un simptom deranjant ce poate fi asociat mai multor afecțiuni, de la cele dermatologice, la cele renale și până la cele hepatice.

Termenul medical pentru mâncărimea de piele este prurit, iar aceasta poate fi generalizată, atunci când mâncărimea apare pe tot corpul, sau localizată, când apare doar în anumite locuri, pe față, brațe, abdomen sau picioare.

În cazul pruritului, de obicei, pielea poate prezenta anumite pete roșii, mâncărimi, umflături sau bășici. Dacă te scarpini, pentru moment, senzația de mâncărime poate dispărea, după care revine si poate fi chiar mai intensă.

persoană care are pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături

Care sunt cauzele apariției petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături

Apariția petelor roșii pe corp, însoțită de mâncărimi și umflături pot fi simptome ale afectiunilor dermatologice, dar poate ascunde probleme severe are rinichilor sau ale ficatului.

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care are ca simptome apariția a petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături este dermatita. Aceasta nu este o boală contagioasă și este provocată de alergeni, care provoacă o reacție alergică. Apariția dermatitei atopice n uare încă o explicație medicală exactă. Există prezumția că apare la persoanele care prezintă un factor genetic pentru această afecțiune.

O altă afecțiune care are ca simptome apariția a petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături este eczema alergică. Aceasta este declanșată de alergeni, precum parfumuri, creme care conțin antibiotic, latex sau nichelul care se găsește în bijuterii. Această alergie este cunoscută ca fiind una întârziată deoarece implică mai multe expuneri la alergeni până când se produce reacția. În unele cazuri, simptomele pot să nu apară în primele 48 de ore de la expunere și pot diferi de la o persoană la alta.

persoană care are pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături

Scabia și alte afecțiuni

Scabia este o altă afecțiune care duce la apariția petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături. Scabia este contagioasă și poate trăi la nivelul pielii până la două luni. Simptomele încep să apară în cazul scabiei după 4-6 săptămâni. În cazul scabiei, mâncărimea este mai intensă pe parcursul nopții.

Apariția petelor roșii pe corp, însoțită de mâncărimi și umflături pot fi simptome și ale alergiei la diverse mâncăruri. Alergia la anumite mâncăruri afectează pe lângă piele și sistemul gastrointestinal, sistemul respirator sau sistemul cardiovascular. Printre alimentele cele mai des întâlnite drept cauze pentru apariția petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături se numără laptele de vaca, ouale, alunele, pestele, soia, graul, nucile și crustaceele.

Apariția petelor roșii pe corp cu mâncărimi și umflături se mai manifestă în cazul afecțiunilor nervilor, ca reacții la anumite medicamente sau sarcină.

persoană care are pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături

Pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături: Ce tratamente recomandă medici

Tratamentul pentru apariția petelor roșii pe corp, însoțită de mâncărimi și umflături se stabilește după ce este identificată cauza, care poate fi o alergie, o afecțiune dermatologică, renală sau endocrinologică.

Principalele medicamente recomandate sunt cremele pe baza de corticosteroizi, deoarece acestea pot calma mâncărimea, antihistaminele orale sau antidepresivele deoarece reduc multiple tipuri de mâncărimi.

persoană care are pete roșii pe corp cu mâncărimi și umflături

Adauga un comentariu