Actualitate

Petrică Mâțu Stoian, o primă victorie în instanță. Regretatul artist fusese dat în judecată pentru un contract încălcat

Publicat: 10 ian. 2022
Petrică Mâțu Stoian victorie în instanță
Petrică Mâțu Stoian fusese acuzat că a încălcat cu bună-știință un contract cu o casă de producție din Craiova

Recent, s-a aflat de anumite acuzații fără precedent la adresa lui Petrică Mâțu Stoian, care a obținut o victorie în instanță, cu toate că a murit de mai bine de două luni! Acesta fusese dat în judecată de un producător muzical care-i cerea despăgubiri de 310.000 euro pentru că ar fi încălcat un contract. Este vorba despre anumite piese muzicale, refolosite de artist, dar pentru care vânduse deja drepturile de autor.

Petrică Mâțu Stoian a fost acuzat că a încălcat cu bună-știință un contract pentru care primise deja 25.000 de euro din partea unei case de producție din Craiova. Regretatului artist i s-au cerut despăgubiri de 310.000 de euro pentru că a folosit piesele pentru care își vânduse deja drepturile pe un alt material discografic, distribuit împreună cu o cunoscută revistă.

Petrică Mâțu Stoian, o primă victorie în instanță

Din câte se pare, Petrică Mâțu Stoian a semnat un contract prin care se obliga să-și despăgubească producătorul cu 10.000 de euro pentru fiecare melodie. Astfel, Vasilică G., administratorul casei de producție West Music din Craiova, a susținut în fața judecătorilor că în 2007 a încheiat un contract de cesiune cu Petrică Mâțu Stoian, în care acesta îi ceda drepturile pentru 100 de melodii, respectiv 5 albume înregistrate de acesta. Contractul era valabil 10 ani, timp în care interpretul nu mai avea să folosească respectivele melodii decât în concerte. În caz contrar, Mâțu urma să plătească 10.000 de euro pentru fiecare melodie editată fără acordul titularului drepturilor.

„În baza acestui contract de cesiune, pârâtul Mâțu Petre a primit de la reclamant, în calitate de administrator, suma de 25.000 de euro, reprezentând remunerație pentru editarea unui număr de 100 de melodii cuprinse în cinci albume editate. De asemenea, conform art. 3.2 în contractul de cesiune, pentru fiecare piesa editata de către titular către terți fără acordul scris al Editorului, titularul va plăti Editorului o despăgubire de 10.000 de euro. Menționează că toate clauzele contractuale trebuiau respectate până în anul 2017 inclusiv”, se arată în dosar.

A scos o revistă cu un CD

Reclamantul a mai arătat că în anul 2011, o revistă cunoscută a distribuit împreună cu publicația un CD conținând mai multe din piesele cuprinse în contractul de mai sus, fără acordul acestuia. Din această cauză, în 2012, artistul, care la acea vreme era căsătorit, a fost dat în judecată de producătorul Vasilică Gunță, care i-a solicitat 310.000 de euro, despăgubiri pentru încălcarea contractului.

Procesul a durat mai bine de 9 ani și s-a încheiat la două săptămâni după moartea ui Petrică Mâțu Stoian. Instanța a decis să-i dea dreptate artistului pe motiv că nu a fost adusă nicio dovadă că Mâțu Stoian a semnat un contract cu respectiva revistă, deci că a încălcat contractul.

„Piesele muzicale nu au fost editate de către pârâtul Mâțu Petre, astfel încât pornind de la ideea că practic, calitatea procesuală este determinată de transpunerea subiectelor raportului juridic civil concret dedus judecății, Tribunalul va admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Mâțu Petre și va respinge acțiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, se mai arată în dosar.

Cu toate acestea, decizia prin care Petrică Mâțu Stoian a obținut această primă victorie în instanță nu este definitivă și poate fi atacată în 15 zile de la comunicare.

Adauga un comentariu