Secretele istoriei

Petru Groza, una din curiozitatile politicii din Romania

Publicat: 11 iun. 2013
3
Fiu al preotului ortdox Adam Groza, viitorul demnitar al Romaniei s-a nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara.
A urmat Facultatea de Drept din Budapesta, apoi Facultatea de Drept Comercial din Leipzig, iar in 1907, Groza a obtinut diploma de doctor in stiinte stiinte juridice, cu distinctia „magna cum laudae”. Era un inceput mai mult decat promitator.
Tot promitator a fost si debutul in cariera, ca avocat la Lugoj, apoi in Deva. La doar 36 ani, este numit ministru al Nationalitatilor Conlocuitoare, iar mai tarziu ministru al Lucrarilor Publice.
Dupa cativa ani, paraseste viata politica, se retrage la Deva si se lanseaza vartos in afaceri. Dotat cu un deosebit fler, reuseste sa achizitioneze mosii, actiuni, fabrici, banci, hoteluri, cinematografe, izvoare de ape minerale, magazine. Toate aduceau bani.
Documentele cercetate de istorici au scos recent la iveala informatia ca era membru in 46 consilii de administratie, bineinteles, fiecare cu remuneratia corespunzatoare.
Frontul Plugarilor – paravanul PCR
Prin forte proprii, ambitie si inteligenta, fiul de preot a ajuns rapid sa stapaneasca banul. Ravnea insa la cu totul altceva. In incercarea de a parveni, intemeiaza, in 1933, o organizatie care n-a ajuns niciodata sa fie partid, dar si-a jucat rolul sau, la timpul potrivit: Frontul Plugarilor.
Cu aceasta ciudata organizatie in brate, s-a asezat in stanga esichierului politic, sub aripa Partidului Comunist, aflat in ilegalitate. Se pare ca acest Frontul Plugarilor era paravanul in spatele caruia actionau ilegalisitii, cat de cat legal, potrivit ziare.com.
Cu acest statut, mosierul si omul de afaceri Petru Groza s-a pomenit situat in primele randuri printre cei care doreau scoaterea Romaniei din razboi in 1943, devenind tot mai activ, pe masura ce se apropia august 1944.
La 23 august 1944 nu a fost bagat de seama, dar, putin mai tarziu, comunistii si-au adus aminte de colaborarea cu Frontul Plugarilor si cu patronul sau, Dr. Peru Groza.
Politica sovietica: daca vreti Ardealul, puneti-l pe Groza
Atunci l-au descoperit si liderii de la Moscova, iar comunistii autohtoni au considerat ca personalitatea si carisma lui Groza le-ar putea asigura legitimitatea in fata lumii occidentale, punctul lor cel mai slab. 
Cu oarecare presiuni, in ultima parte a anului 1944, Petru Groza se pomeneste numit vicepremier, in cel de al doilea cabinet Sanatescu.
Pe fondul tulburarilor interne provocate si de armatele rusesti, si de comunistii nostri, a caror slabiciune le era clara si sovieticilor, acestia i-au impus regelui Mihai I demiterea guvernului Radescu si numirea lui Petru Groza ca prim-ministru, la 6 martie 1945. Era dovada suprema de incredere a sovieticilor.
In zilele urmatoare, pentru a intari autoritatea lui Groza si a comunistilor, Stalin a dispus retrocedarea Ardealului de Nord, cucerit deja de romani in a doua parte a razboilui, dar ramas – desigur, o buna moneda de schimb, folosita la momentul oportun – in administrarea armatei sovietice.
Petru Groza are prilejul sa trambiteze multa vreme faptul ca recastigarea Ardealului i se datoreaza.
Un teatralist fara pereche
Poate intelegem mai bine increderea castigata de Groza in fata Moscovei, urmarind urmatorul citat, dintr-o relatare facuta chiar de dansul, in cercurile intime, dupa ce s-a prezentat pentru prima oara in fata lui Stalin:
„… i-am spus: ‘In sfarsit mi-am atins idealul meu de mic copil. Ziua asta va fi cea mai frumoasa zi din viata mea’. Stalin, vadit impresionat, m-a luat de brat, m-a ridicat, m-a imbratisat. Ii facuse o impresie deosebita circul meu si pe urma l-am casigat. Eram teatralist fara pereche”.
In masura in care aceste cuvinte, vehiculate insistent in presa, sunt autentice, Petru Groza a spus un mare adevar: era un „teatralist” fara pereche. Cat timp a fost prim-ministru, iar apoi presedintele prezidiumului – sef al statului – Petru Groza a jucat teatru.
Sub ochii lui, s-au facut arestari politice, s-a torturat, s-a ucis, s-a expropiat totul, au fost deposedati taranii prin „colectivizare”, s-a nationalizat industria si s-a instaurat teroarea. „Teatralistul” nu si-a manjit propriile maini cu toate acestea. Dar le-a acceptat tacit, manjindu-si numai constiinta.
Poate singurul lucru pe care l-a facut el cu mana lui a fost obtinerea abdicarii regelui Mihai I, la imboldul Moscovei, la presiunea comunistilor si la insistenta lui Gheorghiu Dej.
Vorbe de duh si copii din flori
Altfel, contemporanii il apreciau ca pe un om vesel, sociabil, mereu bine dispus si totdeauna afemeiat. Nu putine femei pretindeau ca le-a lasat insarcinate – dar acest lucru era tabu in acea vreme. 
In schimb, se vehiculau numeroase vorbe de duh, din cele pe care le rostea si care ii apartineau cu siguranta, intrucat simtul umorului nu i-a lipsit nicodata. 
Imi permit sa rememorez doua din replicile care, la timpul sau, au circulat nu numai in Romania, ci si dincolo de granitele ei. 
Prima: i-a declarat ambasadorului rus, la prima receptie data cu ocazia instaurarii republicii: „Ultimul rege recunoscut de mine a fost Decebal. Dupa moartea lui, am devenit republican”.
A doua: a replicat la o receptie data de ambasadorul SUA: „Dumneavoastra, americanii, care ati inventat bomba atomica, inventati ceva ca sa mutati Romania langa America si voi face politica americana”.
Pe de o parte, ii scanteia inteligenta, pe de alta parte era gata sa-si recunoasca oportunismul, in modul cel mai cinic.
Petru Groza a decedat la 7 ianuarie 1958, in varsta de 73 de ani. Stalin murise de cinci ani. Sapte ani mai tarziu, murea si sustinatorul sau politic, Gheorghiu Dej. Nimeni nu banuia ce ne mai asteapta, cand se cocota la putere familia Ceausescu. 
Adauga un comentariu