Local

Piata ieseana, printre cele mai ieftine din tara

Publicat: 09 oct. 2011
1

@ Guvernantii sustin ca la Iasi se afla una dintre cele mai ieftine piete agro-alimentare din tara @ Carnea de porc ar fi mai ieftina, in afara de Iasi, doar la Suceava, Harghita si Sibiu @ Similar, au fost raportate catre Ministerul Agriculturii preturi foarte mici la legume, fructe si cereale @ Paradoxal, cu doua luni in urma, piata ieseana era considerata foarte scumpa

Datele pe care isi fundamenteaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) strategiile de dezvoltare regionala par a fi complet rupte de realitate. Potrivit informatiilor oficiale, in judetul Iasi se afla una dintre cele mai ieftine piete din tara, preturile raportate la carne, lactate si oua, dar si la cereale, legume si fructe fiind sub media nationala, uneori mai mici chiar decat in judetele vecine. La Iasi, carnea de porc in carcasa costa, potrivit MADR, intre 11,5 si 16 lei kilogramul, iar cea de vita intre 13 si 17 lei. Spre comparatie, la Botosani carnea de porc ar costa intre 12 si 13,5 lei kilogramul, iar la Vaslui intre 12 si 15 lei. Un pret mai bun pentru carnea de porc se intalneste, oficial, doar la Suceava, unde carcasa se vinde cu cel mult 9 lei kilogramul. De altfel, la Suceava ar fi pe piata cea mai ieftina carne de porc din tara. In schimb, la carnea de pasare cele mai scumpe piete sunt in Iasi si Vaslui, unde pretul ajunge si la 14 lei kilogramul. Acest lucru se intampla in conditiile in care ambele judete au atat ferme, cat si unitati de abatorizare a pasarilor.

Grau mai ieftin ca in Baragan

Si in ceea ce priveste lactatele piata ieseana e considerata una ieftina. Laptele ar costa intre 2,5 si 3 lei litrul, la fel ca in majoritatea judetelor, dar mai ieftin decat in Ilfov, Cluj, Buzau si Bucuresti. Cel mai ieftin lapte de pe piata este, potrivit MADR, la Vaslui si in Arges. Ouale costa oficial pe piata ieseana intre 0,40 si 0,50 de bani, desi preturile din piete sunt putin mai mari. Si de aceasta data se constata ca acestea sunt medii spre mici, cele mai scumpe oua fiind raportate la Neamt, unde bucata ajunge si la 70 de bani.

O situatie asemanatoare se inregistreaza si la raportarile facute de la Iasi catre Ministerul Agriculturii cu privire la preturile cerealelor, legumelor si fructelor. Graul s-ar vinde pe piata cu un pret maxim de 70 bani kilogramul, costul fiind mai mic doar in Teleorman. La Suceava si Vaslui pretul kilogramului de grau ajunge la 90 bani. Interesant este ca graul de pe piata ieseana este mai ieftin decat cel din Baragan, zona in care se cultiva predominant cereale. Astfel, daca in Ialomita graul se vinde cu preturi cuprinse intre 65 si 70 bani kilogramul, la Iasi pretul minim este de 55 bani. Cele mai scumpe rosii costa la Iasi 2,5 lei, iar pe piata din Maramures la 4,5 lei.

In vara eram scumpi

La jumatatea lunii iulie, situatia raportata din teritoriu catre Ministerul Agriculturii era cu totul alta. In Iasi era una dintre cele mai scumpe piete la grau, pretul inregistrat fiind de 90 bani kilogramul. De asemenea, judetul era in topul celor mai scumpe piete la mai toate produsele agro-alimentare. Carnea de porc in carcasa ajungea la 18 lei kilogramul, un maximum intalnit doar la Braila, in timp ce la Bacau, spre exemplu, aceeasi carne se vindea cu 12 lei. Preturile maxime la carnea de pasare erau raportate la 15 lei pe kilogram, iar la carnea de vita in carcasa pretul centralizat de MADR a fost in iulie de 19 lei. Si la aceste categorii, dar si la oua, judetul Iasi se situa in vara printre cele mai scumpe din tara.

Preturile de vanzare cu amanuntul din pietele si targurile din tara sunt raportate catre MADR de structurile din teritoriu, iar pe baza lor Guvernul poate stabili politici publice.

Adauga un comentariu