Boli si tratamente

Picioarele COVID-19, un indiciu de infectare cu noul coronavirus la copiii fără simptome

Publicat: 30 apr. 2020
degete cu degeraturi picioare coronavirus COVID-19
Picioarele COVID-19, semn infectare cu noul coronavirus

Picioarele COVID-19, semn infectare cu noul coronavirus. În urma apariției în mai multe țări a unei afecțiuni misterioase a pielii, care provoacă o colorare purpurie la degetele de la picioare, dermatologii se întreabă dacă acest simptom care afectează în principal copiii și adolescenții nu cumva are legătură cu COVID-19.

Febra, oboseala, tuse, dureri în gât, dureri de cap, lipsa respirației sunt simptomele binecunoscute ale Covid-19, o boală cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Pe măsură ce pandemia a progresat, specialiștii au adăugat la această listă pierderea bruscă de miros fără obstrucție nazală și dispariția gustului pentru unii pacienți.

Picioarele COVID-19, semn infectare cu noul coronavirus

Recent, Uniunea Națională a Dermatologilor-Venereologi din Franta a alertat și asupra faptului că infecția s-ar putea manifesta și prin leziuni pe piele: acrosindromuri (apariția de pseudo-degeraturi ale extremităților), apariția roșeaței persistente, uneori dureroase, dar și leziuni de urticarie tranzitorii.

Un aspect anterior necunoscut al bolii care a determinat medicii să descopere alte simptome posibile. Specialistii au constatat multe cazuri de imbolnaviri, mai ales la copii și adolescenți, care au prezentat leziuni dermatologice la picioare. Acestea sunt leziuni de culoare violet (asemănătoare cu degerăturile) care apar în jurul degetelor de la picioare și se vindecă în câteva săptămâni, fără a lăsa urme.

Multe cazuri sunt observate în diferite țări

Multe cazuri sunt observate în diferite țări: Italia, Franța, Spania. Dacă apare acest semn clinic, numit „degetele de COVID”, autoritatile din domeniu din Franta recomandă monitorizarea apariției altor simptome sugestive de COVID-19, cum ar fi tuse, febră și detresă respiratorie.

În Statele Unite, Dr. Amy Paller de la Facultatea de Medicină din Feinberg a Universității Northwestern, susține, de asemenea, că a asistat la apariția acestui simptom care poate provoca un fel de arsuri la picioare. „Nu știm dacă aceasta este legată de COVID-19, dar din moment ce această afecțiune este comună în acest moment, în timpul unei pandemii și apare la pacienții asimptomatici sau ușor afectați, acest lucru nu pare a fi o coincidență” , spune specialistul, care sustine ca acest semn pare a fi o ușoară reacție inflamatorie a organismului împotriva virusului.

Adauga un comentariu