Magazin

Pielea bronzata e frumoasa dar e si sanatoasa?

Publicat: 24 mai 2012
1

Expunerea necontrolata la soare este la fel de nociva ca drogurile, avertizeaza specialistii de Ziua Mondiala a Melanomului, marcata pe 30 mai.

Cu siguranta ca nu ai fi de acord sa-ti vezi copilul fumand sau consumand alcool.  Aceeasi atitudine ar trebui sa adopti si in ceea ce priveste bronzarea la solar sau expunerea necontrolata si neprotejata la soare, spun specialistii dermatologi. In primul rand, pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a trecut solarul pe lista factorilor cu risc sigur de cancer (gradul I). De altfel, in unele state, cum este California, aceasta metoda de bronzare este interzisa persoanelor sub 18 ani, chiar si cu permisiunea parintilor.

In plus, „orice persoana care a suferit mai mult de cinci arsuri solare pana la varsta de 18 ani are un risc foarte mare de a face melanom malign, cea mai grava forma de cancer de piele, la varsta adulta”, atrage atentia medicul Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala (SRMEDCC). Potrivit specialistei, cazurile de cancer cutanat la copii sunt foarte rare, efectul radiatiilor ultraviolete fiind cumulativ.

„Ceea ce se intampla acum pe plajele din Romania va avea consecinte peste 10-15 ani, cand va creste necontrolat numarul cazurilor de melanom”, subliniaza medicul.

Vezi mai mult pe Adevarul.ro

Adauga un comentariu