Stiri

Pierdem timpul destinat relaxarii cu smartphone-ul in mana

Publicat: 01 aug. 2011
5

Smartphone-ul ne lasa fara timpul liber necesar organismului pentru a se relaxa si a face fata noilor provocari la care suntem expusi zilnic. „Drogul inteligent” ne fascineaza, ne capteaza atentia si ne face apelam la el ori de cate ori ne plictisim sau avem nevoie de informatie. Acesta e doar inceputul, spun oamenii de stiinta, care vad in viitorul apropiat o amplificare a fenomenului si a consecintelor sale.


Dispozitivele “inteligente”  sunt considerate o parte esentiala a vietii in era noastra, insa tendinta lor este de a acapara o buna parte din timpul destinat relaxarii, potrivit unui studiu citat de The Daily Mail, care a aratat ca oamenii devin “obsedati” de utilizarea regulata a lor.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii si-au dezvoltat un nou viciu, odata cu aparitia acestor dispozitive, acela de verifica ecranul, stirile, mail-ul, agenda si aplicatiile sociale.

O verificare uzuala dureaza mai putin de 30 de secunde si implica deblocarea ecranului si accesarea unei singure aplicatii.

Echipa de cercetare, apartinand Helsinki Institute for Information Technology, a mai descoperit ca utilizatorii au obiceiul de a verifica aplicatiile in mod deosebit pe parcursul orelor diminetii.

Verificam telefonul din plictiseala

“Principala noastra ingrijorare a noastra este ca daca oamenii incep sa foloseasca telefonul pentru a depasi momentele in care se plictisesc, ei vor fi distrasi sistematic de la orice alt lucru important care s-ar putea intampla in jur”, a declarat Antti Oulasvirta, seful echipei de cercetare.

Acesta a adaugat ca obiceiurile sunt comportamente setate automat si pot compromite capacitatea de a controla constient unele situatii. Mai exact, verificarea se transforma foarte usor intr-un reflex.

Potrivit echipei, verificarile necontrolate reprezinta  o parte considerabila din comportamentul utilizatorului de smartphone. Si totusi, aceste verificari nu au loc la intamplare, ci sunt asociate cu o serie de contexte: plictiseala in autobuz sau dorinta de a obtine o informatie, sunt exemple relevante.

Chiar daca au recunoscut ca verifica des telefonul, utilizatorii inclusi in studiu nu privesc obiceiul ca pe o dependenta, ci mai degraba ca pe un exces enervant.

Acesta este doar inceputul

In plus, cercetatorii cred ca obiceiurile utilizatorilor se vor modifica in viitorul apropiat,pe masura ce noi “recompense” informationale usor accesibile vor fi introduse.
Adauga un comentariu