Stiri medicale

Pierderea auzului, posibil semn de dementa

Publicat: 16 feb. 2011

Persoanele care nu au o capacitate de auz foarte buna sunt supuse riscului de a dezvolta dementa pe masura ce imbatranesc, arata un studiu realizat in SUA, publicat de Daily Mail.   

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se confrunta cu o pierdere usoara a auzului sunt de doua ori mai predispuse riscului de a dezvolta dementa, comparativ cu oamenii care aud normal, indiferent de varsta sau alti factori. Gradul de risc este de trei ori mai mare pentru cei care sufera de pierderea moderata a auzului si de cinci ori mai mare pentru persoanele care se confrunta cu o depreciere severa a capacitatii auditive.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt pe deplin convinsi ca pierderea auzului are consecinte directe asupra declinului starii mintale, sau daca surditatea determina izolarea persoanei, care are drept consecinta cresterea riscului de aparitie a dementei.

Studiul condus de chirurgul Frank Lin de la Universitatea americana Johns Hopkins a inclus peste 600 de femei si barbati cu varste cuprinse intre 36 si 90 de ani, si s-a intins pe 12 ani. Initial tuturor participantilor la experiment li s-a facut un test de auz, la momentul respectiv toti pacientii fiind sanatosi din punct de vedere mintal.

Pe perioada desfasurarii studiului, 9% din participantii la experiment au dezvoltat o forma de dementa, dintre care cea mai comuna a fost boala Alzheimer. Rezultatele au fost publicate in Arhivele de Neurologie si au aratat ca, pe masura ce auzul se inrautateste, riscul dezvoltarii dementei este tot mai accentuat. Dr. Lin Frank este de parere ca „persoana al carei auz este afectat nu va dezvolta neaparat o forma de dementa, insa riscurile sunt destul de ridicate”.

Citeste si: 

Iti pierzi auzul? Renunta la telefonul mobil! loading...

Adauga un comentariu