Titlurile zilei

Pierderi colosale de 10 milioane de euro la DelgazGrid. Consiliul Concurenței investighează abuzurile companiei germane. Birourile E.ON din Iași au fost controlate

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pierderi colosale de 10 milioane de euro la DelgazGrid. Consiliul Concurenței investighează abuzurile companiei germane. Birourile E.ON din Iași au fost controlate
E-on a creat o pană de curent în mai multe zone din Iași

Deși deține monopol pe piață, Delgaz Grid SA, operatorul serviciilor de gaze naturale în judeul Iași și zona Moldovei, a raportat pierderi de aproape 10 milioane de euro pe anul fiscal 2019 și a depășit un prag al datoriilor de un miliard de lei. Compania cu capital german, membră a grupului E.ON România, este investigată de Consiliul Concurenței al României, în ceea ce privește companiile care realizează verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale

Compania cu capital german DelgazGrid a raportat pierderi uriașe, de aproape 10 milioane de euro, pe parcursul anului fiscal 2019. În paralel, Consiliul Concurenței al României face o investigație de amploare, în ceea ce privește modul în care compania cu capital german a externalizat serviciile.

În condițiile în care deține monopol pe piața județelor din nordul și estul țării, după privatizarea Distrigaz Nord, compania cu capital german E.ON/DelgazGrid a raportat, pe ultimul an fiscal, o pierdere uriașă de 41.352.400 lei și a atins un prag al datoriilor de peste un miliard de lei, mai exact de 1.148.162.571 lei. Compania, care are ca obiect de activitate distribuția combustibililor gazoși, se află acum în plină investigație realizată de Consiliul Concurenței. Instituția a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Delgaz Grid SA, manifestat printr-un tratament diferențiat, în legătură cu firmele autorizate să facă verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de gaze naturale.

„Delgaz Grid deține, prin efectul legislației specifice, o poziție dominantă (un monopol) pe piața distribuției de gaze naturale, aferentă zonelor geografice pentru care deține licență de distribuție. Activitățile de verificare și revizie tehnică ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiții concurențiale, de către operatori economici autorizați de ANRE și selectați de clientul final. Autoritatea de concurență suspectează că distribuitorul Delgaz Grid ar acorda un tratament preferențial unei alte companii din cadrul grupului E.ON România, ceea ce poate avea ca efect creșterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilității acestora de a alege societățile autorizate pentru efectuarea de verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de gaze naturale”, se precizează în inspecția realizată de Consiliul Concurenței al României.

Inspecții la sediul central al Delgaz Grid și la punctele de lucru din Iași

Marea problemă, în această situație, este faptul că tarifele practicate de către operatorii autorizați sunt stabilite în condiții de piață, pe baza cererii și a ofertei. La nivelul E.ON a fost înființată firma SEA Complet, care are tocmai acest obiect de activitate.

„În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA și la punctele de lucru din municipiul Iași, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. De asemenea, pentru asigurarea posibilității Consiliului Concurenței de a obține dovezi privind posibila încălcare a Legii Concurenței, s-au desfășurat inspecții inopinate și la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigație”, se mai precizează în documentele Consiliul Concurenței al României.

De precizat faptul că, în situația în care se va constata încălcarea regulilor de concurență, DelgazGrid riscă o amendă de până la 10 la sută din cifra de afaceri. Aceasta a fost pe parcursul anului trecut de 1.443.817.724, în cazul DelgazGrid. De precizat și faptul că, Delgaz Grid se judecă cu ANAF Iași pe motiv că refuză să plătească impozitul pe profit și TVA-ul în valoare de aproape 3,7 milioane de lei.

Angajat DelgazGrid, condamnat pentru că a vândut bazele de date ale clienților

Un angajat al DelgazGrid/E.ON Energie a fost condamnat la închisoare, în 2019, după ce a vândut bazele de date ale companiei, cu informațiile personale ale clienților, către mai multe firme private care efectuează servicii externalizate. Gheorghe Minea, angajat în cadrul E.ON Moldova Distribuție, a fost vreme de mulți ani administrator al bazelor de date în cadrul companiei și avea acces la datele personale ale clienților. Cu toate că acesta avea ca atribuții doar accesul la bazele de date ale clienților din Iași și Vaslui, ancheta realizată în cadrul companiei a arătat că acesta a accesat inclusiv bazele de date din județele Transilvaniei.

Prima suspiciune de vânzare a bazelor de date a venit din partea șefilor germani ai E.ON, care au formulat, încă din anul 2016, o plângere penală împotriva lui Gheorghe Minea, după ce au observat că acesta nu numai că accesase date, dar le-a și transferat către diverse adrese virtuale. Practic, bărbatul ar fi accesat datele a mii de clienți din Bacău, Botoșani, Suceava, Onești, Zalău, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Piatra Neamț, Miercurea Ciuc, Bistrița Năsăud sau Cluj.
Concret, acesta folosea informațiile personale, adresele și data la care expira revizia periodică la instalațiile de gaze, informațiile fiind trimise către companii private, care oferă servicii de revizii tehnice.

E.ON a externalizat serviciile la scurt timp după privatizarea Distrigaz Nord

În momentul în care E.ON Group a preluat pachetul majoritar al Distrigaz Nord, în urmă cu aproape 10 ani, au venit și valurile de disponibilizări, iar multe dintre serviciile oferite de vechea companie de gaze, în afară de furnizare și distribuție, au fost externalizate către alte firme private. Este vorba despre serviciile de revizii la instalațiile de gaze. Deși E.ON are propria companie care face astfel de lucrări, și anume SEA Complet, la intervale de timp regulate, în majoritatea scărilor de bloc din Iași sunt lipite afișe ale firmelor SC Ek Instal Termoservice SRL și SC Five Instal SRL Iași, prin care locatarii sunt înștiințați despre faptul că urmează să expire VTP-ul instalațiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE își oferă serviciile în scările respective, contra cost.

Coincidența face că perioada în care aceste firme private împânzesc scările de bloc cu anunțuri este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului. Asta se întâmplă în condițiile în care celelalte firme nu reușesc să ajungă la ușa potențialilor clienți, iar o explicație logică ar fi aceea că acestea dețin o bază de date completă a termenelor de expirare, iar o astfel de bază de date o deține doar E.ON.

Foștii directori ai Distrigaz Nord și-au făcut companii private

Atât la conducerea DelgazGrid/E.ON, cât și a firmelor Ek Instal Termoservice și SC Five Instal SRL se află foști șefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat către E.ON. Astfel, SC Five Instal SRL este controlată de Gigi Bunescu, fost șef de sector la Distrigaz, împreună cu fiul său, Matei Lucian. De cealaltă parte, Ek Instal Termoservice este controlată de Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz. Totodată, compania SEA, deținută de E.ON, îl are ca șef pe Aurel Daraban, un vechi angajat în sectorul gazelor naturale. Acest Aurel Daraban este cumătrul lui Gigi Bunescu, cel care controlează SC Five Instal SRL. Practic, cele două firme concurente sunt conduse de doi șefi care sunt rude între ei.

De-a lungul ultimilor ani au fost create mai multe companii gemene ale celor două din Iași, în orașe din România, pentru ca afacerea să se extindă. În acțiunile celor două firme care controlează piața verificărilor la instalațiile de gaze se mai găsesc și alte companii private destul de suspecte, a căror antet este purtat prin casetele de „proiectant”, „executant” etc. în documentele de lucrări. Una dintre ele este Reverif SRL, societate al cărei antet apare des în documentele celor de la Five Instal. Reverif este o firmă înființată în anul 2009 și îi are ca administratori pe Ionuț Cristian și Mihaela Apostol, fiul, respectiv nora fostului director general de la Salubris SA, Ioan Apostol. În companie mai figurează ca administrator și Mihaela Bunescu, fiica fostului inginer din cadrul Distrigaz, Gigi Bunescu.

Adauga un comentariu