Titlurile zilei

Pierderi colosale de 10 milioane de euro la DelgazGrid. Consiliul Concurenței investighează abuzurile companiei germane. Birourile E.ON din Iași au fost controlate

Publicat: 29 sept. 2020
Consiliul Concurenței investighează posibilele abuzuri ale DelgazGrid, care a înregistrat pierderi de 10 milioane de euro în 2019, iar birourile companiei din Iași au fost controlate
Birourile Delgaz Grid SA din municipiul Iași au fost inspectate de Consiliul Concurenței, care a ridicat mai multe documente

Deși deține monopol pe piață, Delgaz Grid SA, operatorul serviciilor de gaze naturale în judeul Iași și zona Moldovei, a raportat pierderi de aproape 10 milioane de euro pe anul fiscal 2019 și a depășit un prag al datoriilor de un miliard de lei. Compania cu capital german, membră a grupului E.ON România, este investigată de Consiliul Concurenței al României, în ceea ce privește companiile care realizează verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale

Compania cu capital german DelgazGrid a raportat pierderi uriașe, de aproape 10 milioane de euro, pe parcursul anului fiscal 2019. În paralel, Consiliul Concurenței al României face o investigație de amploare, în ceea ce privește modul în care compania cu capital german a externalizat serviciile.

În condițiile în care deține monopol pe piața județelor din nordul și estul țării, după privatizarea Distrigaz Nord, compania cu capital german E.ON/DelgazGrid a raportat, pe ultimul an fiscal, o pierdere uriașă de 41.352.400 lei și a atins un prag al datoriilor de peste un miliard de lei, mai exact de 1.148.162.571 lei. Compania, care are ca obiect de activitate distribuția combustibililor gazoși, se află acum în plină investigație realizată de Consiliul Concurenței. Instituția a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Delgaz Grid SA, manifestat printr-un tratament diferențiat, în legătură cu firmele autorizate să facă verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de gaze naturale.

„Delgaz Grid deține, prin efectul legislației specifice, o poziție dominantă (un monopol) pe piața distribuției de gaze naturale, aferentă zonelor geografice pentru care deține licență de distribuție. Activitățile de verificare și revizie tehnică ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiții concurențiale, de către operatori economici autorizați de ANRE și selectați de clientul final. Autoritatea de concurență suspectează că distribuitorul Delgaz Grid ar acorda un tratament preferențial unei alte companii din cadrul grupului E.ON România, ceea ce poate avea ca efect creșterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilității acestora de a alege societățile autorizate pentru efectuarea de verificări și revizii tehnice ale instalațiilor de gaze naturale”, se precizează în inspecția realizată de Consiliul Concurenței al României.

Inspecții la sediul central al Delgaz Grid și la punctele de lucru din Iași

Marea problemă, în această situație, este faptul că tarifele practicate de către operatorii autorizați sunt stabilite în condiții de piață, pe baza cererii și a ofertei. La nivelul E.ON a fost înființată firma SEA Complet, care are tocmai acest obiect de activitate.

„În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA și la punctele de lucru din municipiul Iași, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație. De asemenea, pentru asigurarea posibilității Consiliului Concurenței de a obține dovezi privind posibila încălcare a Legii Concurenței, s-au desfășurat inspecții inopinate și la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigație”, se mai precizează în documentele Consiliul Concurenței al României.

De precizat faptul că, în situația în care se va constata încălcarea regulilor de concurență, DelgazGrid riscă o amendă de până la 10 la sută din cifra de afaceri. Aceasta a fost pe parcursul anului trecut de 1.443.817.724, în cazul DelgazGrid. De precizat și faptul că, Delgaz Grid se judecă cu ANAF Iași pe motiv că refuză să plătească impozitul pe profit și TVA-ul în valoare de aproape 3,7 milioane de lei.

Angajat DelgazGrid, condamnat pentru că a vândut bazele de date ale clienților

Un angajat al DelgazGrid/E.ON Energie a fost condamnat la închisoare, în 2019, după ce a vândut bazele de date ale companiei, cu informațiile personale ale clienților, către mai multe firme private care efectuează servicii externalizate. Gheorghe Minea, angajat în cadrul E.ON Moldova Distribuție, a fost vreme de mulți ani administrator al bazelor de date în cadrul companiei și avea acces la datele personale ale clienților. Cu toate că acesta avea ca atribuții doar accesul la bazele de date ale clienților din Iași și Vaslui, ancheta realizată în cadrul companiei a arătat că acesta a accesat inclusiv bazele de date din județele Transilvaniei.

Prima suspiciune de vânzare a bazelor de date a venit din partea șefilor germani ai E.ON, care au formulat, încă din anul 2016, o plângere penală împotriva lui Gheorghe Minea, după ce au observat că acesta nu numai că accesase date, dar le-a și transferat către diverse adrese virtuale. Practic, bărbatul ar fi accesat datele a mii de clienți din Bacău, Botoșani, Suceava, Onești, Zalău, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Piatra Neamț, Miercurea Ciuc, Bistrița Năsăud sau Cluj.
Concret, acesta folosea informațiile personale, adresele și data la care expira revizia periodică la instalațiile de gaze, informațiile fiind trimise către companii private, care oferă servicii de revizii tehnice.

E.ON a externalizat serviciile la scurt timp după privatizarea Distrigaz Nord

În momentul în care E.ON Group a preluat pachetul majoritar al Distrigaz Nord, în urmă cu aproape 10 ani, au venit și valurile de disponibilizări, iar multe dintre serviciile oferite de vechea companie de gaze, în afară de furnizare și distribuție, au fost externalizate către alte firme private. Este vorba despre serviciile de revizii la instalațiile de gaze. Deși E.ON are propria companie care face astfel de lucrări, și anume SEA Complet, la intervale de timp regulate, în majoritatea scărilor de bloc din Iași sunt lipite afișe ale firmelor SC Ek Instal Termoservice SRL și SC Five Instal SRL Iași, prin care locatarii sunt înștiințați despre faptul că urmează să expire VTP-ul instalațiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE își oferă serviciile în scările respective, contra cost.

Coincidența face că perioada în care aceste firme private împânzesc scările de bloc cu anunțuri este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului. Asta se întâmplă în condițiile în care celelalte firme nu reușesc să ajungă la ușa potențialilor clienți, iar o explicație logică ar fi aceea că acestea dețin o bază de date completă a termenelor de expirare, iar o astfel de bază de date o deține doar E.ON.

Foștii directori ai Distrigaz Nord și-au făcut companii private

Atât la conducerea DelgazGrid/E.ON, cât și a firmelor Ek Instal Termoservice și SC Five Instal SRL se află foști șefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat către E.ON. Astfel, SC Five Instal SRL este controlată de Gigi Bunescu, fost șef de sector la Distrigaz, împreună cu fiul său, Matei Lucian. De cealaltă parte, Ek Instal Termoservice este controlată de Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz. Totodată, compania SEA, deținută de E.ON, îl are ca șef pe Aurel Daraban, un vechi angajat în sectorul gazelor naturale. Acest Aurel Daraban este cumătrul lui Gigi Bunescu, cel care controlează SC Five Instal SRL. Practic, cele două firme concurente sunt conduse de doi șefi care sunt rude între ei.

De-a lungul ultimilor ani au fost create mai multe companii gemene ale celor două din Iași, în orașe din România, pentru ca afacerea să se extindă. În acțiunile celor două firme care controlează piața verificărilor la instalațiile de gaze se mai găsesc și alte companii private destul de suspecte, a căror antet este purtat prin casetele de „proiectant”, „executant” etc. în documentele de lucrări. Una dintre ele este Reverif SRL, societate al cărei antet apare des în documentele celor de la Five Instal. Reverif este o firmă înființată în anul 2009 și îi are ca administratori pe Ionuț Cristian și Mihaela Apostol, fiul, respectiv nora fostului director general de la Salubris SA, Ioan Apostol. În companie mai figurează ca administrator și Mihaela Bunescu, fiica fostului inginer din cadrul Distrigaz, Gigi Bunescu.

Comentarii
 • O tensiune enorma exista in interiorul E.ON/Delgaz Grid dupa ce un administrator din cadrul companiei a fost acuzat de acces informatic ilegal la bazele de date si de transfer ilegal a informatiilor personale ale clientilor @ Zeci de mii de informatii personale ale clientilor din toata tara au fost „vandute” unor companii private care fac servicii externalizate pentru E.ON, firmele fiind controlate chiar de fosti angajati ai Distrigaz @ Ancheta inceputa in cadrul E.ON si continuata de procurorii care au aratat cum datele erau accesate si transferate ilegal, asta in dauna E.ON, care detine propria companie de profil @ Atat la conducerea E.ON, cat si a firmelor care ofera servicii externalizate se afla fosti sefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat catre corporatia germana

  Un angajat al E.ON Energie a fost condamnat la inchisoare dupa ce a vandut bazele de date ale companiei cu informatiile personale ale clientilor E.ON catre mai multe firme private care efectueaza servicii externalizate. Gheorghe Minea, angajat in cadrul E.ON Moldova Distributie a fost vreme de multi ani administrator al bazelor de date in cadrul companiei si avea acces la datele personale ale clientilor. Cu toate ca acesta avea ca atributii doar accesul la bazele de date ale clientilor din Iasi si Vaslui, ancheta realizata in cadrul companiei a aratat ca acesta a accesat inclusiv bazele de date din judetele Transilvaniei.

  Prima suspiciune de vanzare a bazelor de date a venit din partea sefilor germani ai E.ON, care au formulat inca din anul 2016 o plangere penala impotriva lui Gheorghe Minea, dupa ce au obervat ca acesta nu numai ca accesase date, dar le-a si transferat catre diverse adrese virtuale.

  Practic, barbatul ar fi accesat datele a mii de clienti din Bacau, Botosani, Suceava, Onesti, Zalau, Timisoara, Târgu Mures, Sibiu, Piatra Neamt, Miercurea Ciuc, Bistrita Nasaud sau Cluj.

  Concret, acesta folosea informatiile personale, adresele si data la care expira revizia periodica la instalatiile de gaze, informatiile fiind trimise catre companii private care ofera servicii de revizii tehnice.

 • De Verificat la delgaz/eon iasi si angajarile pe baza de nepotism ,averile colosale a celor din sindicat ,a sefilor de sector si de formatie ,combinatiile acestora cu firmele private , afacerea cu contoarele fraudate si musamalizarea cazurilor cand fost depistate cazuri aranjate cu angajatii eon , aranjamente facute intre conducerea anre si firmele private ,cum hotarasc ei intre ei cine primeste lucrari si ce spaga trebuie sa dea pt aceste lucrari ,spaga ceruta zilnic pornind de la 50 lei pt aducerea unui contor pana la zeci de mii de lei pt favorizarea de lucrari de instalatii si aprobari etc……verifiati ce vile cat palatu culturii ,masini si conturi au acesti baieti destepti din delgaz iasi

 • FIRMA ELSACO A AVUT CONTRACT CU EON SA SCHIMBE CONTOARELE DE GAZ DIN IASI ,SURPRIZA = AU FOST GASITE SUTE DE CONTOARE ARANJATE CHIAR DE ANGAJATII EON IASI CU ACORDUL UNOR MARI SEFI SI INGINERASI CHIAR DE LA SEDIUL LOR DIN PACURARI EON SA ARATE CONSUMUL DOAR LA JUMATATE DIN NORMAL ,PRIMEAU SPAGA PT ASTA PE CARE O IMPARTEAU INTRE EI ,MAJORITATEA CAZURILOR AU FOST MUSAMALIZATE CAND ARE VORBA DE ANGAJATII EON = VEZI CAZUL B,MIHAI …………………………………………………………………………CHIAR DE CEI DIN ASA ZISA POLITIE A GAZULUI DIN CARE FACEAU PARTE CEI MAI ESCROCI SI CORUPTI DIN GAZ !

 • Haideți sa susținem multinaționalele, ca pleacă din tara! Neam de prosti ce suntem,,asa ne trebuie, am vândut tot pe 2 lei și DIICOT, DNA, SRI SIE, TOȚI AU Știut și au TĂCUT, de ce??? De ce FABRICILE, LE-AU închis, chiar unele care aveau strategie militara! Totul este vândut în tara asta, chiar și viitorul. Suntem sclavii UE, și noi ținem tot cu MULTINAȚIONALELE! Asa ne trebuie, de ce nu se respecta contractul de privatizare la E_ON!!! Ei iau doar profitul și pleacă, noi rămânem cu dezastrele!!! Șpagă? Instituții vândute, protocoale secrete! Vai vai de tara!

 • …….acum 3 ani am parasit acest sistem corupt din eon/DELGAZ GRID , în care guvernează P.C.R.-ul (nu partidul comunist român, ci Pile. Cunoştinţe. Relaţii), precum şi nepotismele. Un sistem în care avansările în funcţie şi mutările se fac pe principiul P.C.R. Mi-au trebuit nici mai mult nici mai puţin de 7ani să realizez că acest sistem nu se va schimba niciodată, un sistem corupt, bazat pe nepotism, in care pilele, cunoștințele si relațiile protejează si promovează indivizi inculți si agramați cărora le oferă funcții drept jucării.

 • Sunt sigura ca nemtii care au preluat de la statul roman aceasta firma ,nu se comporta la fel si cu cetatenii lor ,in ceea ce priveste sesizarile clientilor nemultumiti !De ce nu am putut noi romanii sa ne gospodarim o afacere profitabila ? In acest domeniu firma nemteasca care ne-a preluat,este tot de stat,nu este privata ,oare noi nu trebuia sa nepastram domeniile strategice ? Toti isi bat joc de saracii romani ,nimeni ,nu apara abuzurile ! Este strigator la cer ! Nemtii nu au investit nimic,asa cum probabil prevedea acea privatizare , in schimb au externalizat tot felul de servicii, care sunt puse in carca romanilor, fara o minima transparenta . Toate sunt hotii ale unor romani , impreuna cu nemtii , JEFUIRE clara a populatiei, pe baza unui MONOPOL . Factura cuprinde fel de fel de sume , prin care noi , clientii finantam privatii , noi cu cele mai mici salarii din UE.Cred ca sumele sunt si suprapuse , adevarate hotii dar cine sa-ti faca dreptate ?

 • Am ajuns niste sclavi, nu avem curaj sa protestam de frica sa nu ramanem si fara coltul asta de paine pe care-l rontaim. Ne ducem la vale incet dar sigur! Ne complacem asa. Acceptam sa fiti furati. Sunt sigura ca nimeni nu plateste cat consuma. Cum dracu sa citesti factura aia plina de cifre si indici? Numai ei stiu ce fac acolo. E cumplit in tara asta. Unii au prea mult si altii deloc…ori ne trezim si ne facem singuri dreptate ,ori aceasta mafie delagaz sau eon ne v-a saraci si mai mult

 • Nu mai este nici un secret: românii plătesc facturi umflate la utilităţi! O dovedesc acum şi instituţii oficiale ale statului. Rapoarte ale Curţii de Conturi au scos la iveală faptul că în ultimii 10 ani, gazul ne-a ars urât de tot la buzunare.
  De asemenea, facturile la curent sau la apă au fost plătite uneori şi de 17 ori mai mult decât făceau.
  Jaful cumplit la care cetăţenii pe care companiile de utilităţi l-au facut sub ochii unui stat nepăsător şi corupt trebuie sa inceteze. VREM BANII noştri ÎNAPOI! Vrem să fim răzbunaţi pentru umilinţa la care am fost supuşi lună de lună, când v-aţi îmbogăţit pe spatele românilor care s-au împrumutat să vă plătească vouă facturile nesimţite

 • Deci daca cei de la electrica sau gaz ne „fura” la ei nu este infractiune ?!?! numai daca „furam” noi este infractiune? cei de la electrica s-a demonstrat ca ne-au furat, si a intrat cineva la puscarie? si nu au furat de cateva sute de lei, ci de milioane !!! de asemeni, cei de la gaz, ne „fura” cu acte in regula: adica ei nu maresc pretul gazului, dar modifica formulele de calcul final, adica modifica anumiti indicatori si coeficienti pe baza carora se calculeaza factura finala. Consumul de gaz se face in functie de MC si aceasta cantitate este transformata in „enwergie” dupa o anumita formula. In aceasta formula intervin anumiti indicatori si coeficienti. E destul sa modifici un asemena indicator /coeficient si poate sa-ti creasca factura cu 10-20% fara ca pretul gazului sa se modifice. Este stiut faptul ca pentru cresterea presiunii pe coloana, sa se injecteze si aer in conducte, iar acest aer este platit de noi ca si gaz…eon-ul fura de rupe!

 • Ca de obicei aceste cazuri trebuiau musamalizate ,delgaz ,sindicatu si anre au platit bani grei dar din pacate adevarul a iesit la iveala,ca de obicei delgaz v-a cauta tapi ispasitori dintre amaratii de muncitori nerecunoscand ca sistemul din delgaz este corupt unde nepotismul este la putere si spaga de zi cu zi vorbeste ,DEVIZA IN DELGAZ ESTE MUNCA MULTA SI FARA CALITATE SEFII DELGAZ IN LOC SA MAREASCA SALARIILE LA MUNCITORI ,SA II EDUCE SAU SA II INVETE SA FACA CALITATE ,EI SE OCUPA CU SPAGILE GRASE ,CU PETRECERILE CU PROSTITUATE MINORE INTR-UN CUIBUSOR DE NEBUNII DE PRIN MIRCEA SAU CU ALTE MARSAVII ,FIECARE SEF DIN DELGAZ AVAND FIRME DE INSTALATII PARTICULARE ….RUSINE SA VA FIE CRIMINALILOR !

 • mafia eon si delgaz iasi = nepotism
  fraude de gaz si curent
  spaga /mita
  lucrari ilegale si improvizatii dupa ureche
  sefi si sindicat corupt si nepasator fata de muncitorii care duc greul in companie
  mii si mii de m cub de gaz pierdut pe la infiletari sau suduri in pamant
  etc etc

 • IERI TARANOIUL CARE A AJUNS MARE INGINERDE SECTOR CORDACI DIN FIRE MARE KARATIST JUDOKANU LUI PESTE BASINA
  PUPAND MULTE CURURI SI FACAND MULTE ESCROKERII A FACUT MARE SEDINTA LA EON ,A CHEMAT CURVELE SI PESTELE CARE II ADUCE PE TAVA PROSTITUATE MINORE SI DE TEAMA SA NU IL AUDA FOSTA NEVASTASA ..I-A MITUIT SA SE TOARNE INTRE EI SA AFLE CINE DA DIN CASA SI DACA NU CUMVA AU FOST INREGISTRARI VIDEO CU EL SI IUBITELE LUI MINORE .DIN MIRCEA .IL DOARE PE EL IN KUR DE CE SE INTAMPLA CU ADEVARAT IN EON .))

 • Asta a fost scopul conducerii din Germania: sa scape de câti mai multi angajati, iar în acest scop a atras de partea lui chiar sindicatu CORUPT SI SPAGAR MAFIOT l! Aduceti-va aminte, cum venea sindicatul ,alexandrescu etc în fata noastra si ne aburea ca a facut negocieri sa fim din nou parte a E.ON Distributie, dar pentru asta trebuie sa plece atâtia oameni… Au dat afara oameni cu experienta în munca de 30 de ani si au angajat oameni amarati si afoni platiti cu 1.500 Ron. care isi taraie oasele ca cei din birouri sa o duca cat mai bine …Asta da economie! Cred ca si la DELGaz este aceeasi situatie,, fel si fel de reorganizari care au dus la o încarcare foarte mare pe angajatii ramasi. Este timpul fratilor sa facem ceva! Hai sa stingem lumina ca nu se mai poate!

 • A.N.R.E.-ul .corupt si partas la combinatii din punctul meu de vedere , nu va lua nici o masura impotriva acestui HOT…e-on , deoarece ,cred ca SPAGA a ajuns foarte sus !!!!!!

 • Hai sa fim seriosi au mai fost controlati, la sange, de Curtea de Conturi acum cativa ani unde s-au gasit nereguli penale (daca il cautati raportul pe internet il gasiti) si rezultatul a fost ca si-au schimbat numele din EON in DELGAZ GRIND in rest nimic.
  Suntem un popor vegetal, mai ales noi cei din Moldova, de aceea isi permit sa faca ce vor pentru ca li se permite.
  Nu este mai putin adevarat ca decidentii si institutiile noastre sunt corupte si putin ii pasa de cetatean.
  NU CREDETI CA AR TREBUI SA SE SCHIMBE TOATE ASTEA IN ROMANIA
  TOATA LUMEA TREBUIE SA RESPECTE LEGEA, INCLUSIV MULTINATIONALELE DIN ROMANIA

  NU POTI SA AI BANCI IN ROMANIA CRE NU PLATESC NICI UN IMPOZIT STATULUI SAU SA AI MULTINATIONALE CU PROFIT 0 SI DECI NU PLATESC IMPOZIT PE PROFIT.

 • eu inteleg ca lumea vrea curent si gaz pe gratis de aici si nimeni nu vrea sa plateasca. Am fost sunat zilele trecute de o companie „partenera” care vinde gaz si curent mai ieftin si ofera 1 an de zile de abonament gratis, consumi cat vrei nu platesti nimic. E clar ca e o teapa pe undeva pe acolo… cine iti face contract pe 3 ani si iti da gaz/curent gratis nelimitat la bloc? suna suspect

 • A.N,R.E inchide ochii, totul cu acordul A.N.R.E, stiti cumva ce averi si salarii uriase au si cei de la ANRE? Mare jaf la buzunarul consumatorului. Ce le pasa? Cum dicteaza eon asa platim doar prima data cand iei salariul- daca il mai iei , te duci ca orice roman cinstit sa platesti facturile si apoi daca mai raman bani de mancare pentru o luna bine daca nu fiecare supravietuieste cum poate. A m avut, am avut probleme mari cu Eon , Delgazgrid, Anre , nu se rezolva nimic, doar timp pierdut, o mafie

Adauga un comentariu