News Flash:

Pierderi de 200 miliarde lei la CET Iasi SA

13 Martie 2007
927 Vizualizari | 0 Comentarii
• Din cauza ca mare parte dintre firmele cu care SC CET Iasi a incheiat contracte pentru a achizitiona huila nu si-au onorat obligatiile, termocentrala ieseana a inregistrat pierderi in anul 2006 de peste 200 miliarde de lei (20 milioane RON) • "Pierderea are drept cauza lipsa de huila, astfel fiind nevoiti sa producem in mare parte energia termica la CET 1, care functioneaza pe gaz si pacura, carburanti cu mult mai scumpi decat huila", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA


SC CET Iasi SA a inregistrat pierderi in anul 2006 de peste 200 miliarde de lei (20 milioane RON). Directorul SC CET Iasi SA, Dorin Ivana, a spus ca pierderile au avut loc din cauza faptului ca unitatea a fost nevoita sa produca energie termica pe baza de pacura si gaze naturale, fapt care a ridicat enorm cheltuielile termocentralei. SC CET Iasi SA ar fi avut sansa sa inregistreze profit daca ar fi produs energie termica pe baza de huila, dar acest lucru a fost practic imposibil, deoarece societatile comerciale cu care termocentrala a incheiat contracte in vederea achizitionarii carbunelui nu si-au onorat obligatiile. Centrala nr. 1, care functioneaza pe baza de pacura si gaze, a avut in anul 2005 pierderi de 256 miliarde lei (25,6 milioane RON), iar in 2006 de 200 miliarde lei (20 milioane RON). In schimb, Centrala 2 de la Holboca inregistreaza profit pentru ca a fost modernizata pana in anul 2000 si functioneaza pe baza de huila.

Pierderile Centralei numarul 1 anuleaza profitul Centralei numarul 2. La momentul de fata, CET II Holboca realizeaza beneficii zilnice de 5 miliarde de lei (50 mii RON), iar CET I, care functioneaza pe gaz si pacura, inregistreaza zilnic pierderi de 9 miliarde de lei (90 mii RON). Pornind cu o situatie financiara dezastruoasa inca din anul 2002, cand a trecut in subordinea Consiliului Local, SC CET Iasi SA s-a aflat in imposibilitatea efectuarii unor investitii pentru modernizare in vederea reducerii costurilor. Din cauza pierderilor financiare inregistrate incepand din anul 2002 si a lipsei investitiilor care ar fi trebuit sa duca la scaderea costurilor, SC CET Iasi SA a ajuns sa produca astazi gigacaloria cu 247 RON. "In anul 2006, SC CET Iasi SA a inregistrat o pierdere financiara de peste 20 de milioane RON. Pierderea are drept cauza lipsa de huila, astfel fiind nevoiti sa producem in mare parte energia termica la CET 1, care functioneaza pe gaz si pacura, carburanti cu mult mai scumpi decat huila. Astfel, daca CET 1 functioneaza in pierdere, o mare parte din aceasta o amortizeaza CET 2 Holboca care functioneaza pe huila", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015506 (s)