News Flash:

Pierderi enorme in retelele CET

28 Iulie 2009
1125 Vizualizari | 2 Comentarii
Pierderi enorme in retelele CET
• Pierderile CET SA din retele se ridica la 35 la suta • Conducerea CET a realizat in ultima perioada primul bilant energetic • Cu rezultatele obtinute se va recalcula la Bucuresti subventia pentru caldura de iarna viitoare • Edilii spera sa aduca pierderile la nivelul procentului de 15 la suta

Reprezentantii CET Iasi SA au realizat primul bilant energetic al unitatii. Astfel, rezultatul este destul de ingrijorator pentru termocentrala ieseana. Pierderile pe retea se ridica la 34 la suta. Bilantul este realizat pe perioada ultimilor 12 luni, iar dintr-un total de 717 mii gigacalorii produse, 200 mii s-au dus pe apa sambetei. Totusi, daca programul de modernizare va fi dus la bun sfarsit, pierderile inregistrate ar fi de numai 15 la suta. Bilantul va oferi posibilitatea municipalitatii de a primi o subventie mai mare pentru caldura furnizata iarna urmatoare. Si asta pentru ca bilantul ofera cifre exacte cu privire la pierderile inregistrate. "Pierderile de energie sunt inregistrate pe retelele de distributie si pe cele de transport. Este primul bilant energetic facut. Pana acum nu au fost cuantificate aceste pierderi. Pe baza acestui bilant vom merge la Bucuresti pentru ca acele pierderi sa fie analizate de ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice - n.r.). Daca vor incepe lucrarile si pe magistrale, pierderile vor fi mult mai mici. In orice caz, nu se modifica pretul la gigacalorie. Pierd masiv pe furnizare, scapa apa calda. Conform calculelor, s-ar inregistra un plus fata de 4 milioane lei. Pierderile sunt prinse in pretul aprobat pe gigacalorie. Diferenta ar fi de doi la suta fata de ultimul calcul. Bilantul este valabil pana in iunie 2010", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. Bilantul energetic a fost realizat de Elsaco Electronis SRL din Botosani. In urma cu o luna, reprezentantii Centralei Electrice de Termoficare (CET) sustineau ca pana la sfarsitul anului, 75 de puncte termice vor fi reabilitate, iar 31 de module termice vor fi montate in cladiri noi. Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu contribuie la evitarea pierderilor importante de pe retele. Numai in aceste conditii pierderile din retele ar putea fi reduse drastic.

Plati

Centrala Electrica de Termoficare Iasi (CET) SA va trebui sa plateasca datoriile catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pana in anul 2017. Incepand cu anul viitor, vor fi platite 16 rate semestriale pana la achitarea in totalitate a creditului. Astfel, imprumutul CET pentru realizarea lucrarilor de modernizare este in valoare de 20 milioane Euro, urmand sa se mai faca o tragere de 14,6 milioane lei, reprezentand ultima transa oferita de BERD. Totodata, a fost prelungita si perioada de gratie a imprumutului pana in aprilie 2010, pentru ca CET urma sa inceapa rambursarea creditului, insa creditul nu a fost in totalitate acordat. In aceste conditii, joi, consilierii locali vor trebui sa voteze proiectul de hotarare care certifica aceste schimbari in relatia dintre CET si BERD. "Avand in vedere amendamentele mentionate si calitatea de garant al municipiului Iasi, BERD a initiat demersurile in vederea incheierii unui Addendum la Contractul de Garantie, respectiv a unui contract de confirmare a garantiei in legatura cu contractul de garantie incheiat in data de 20 februarie 2007 intre municipiul Iasi si BERD", se arata in proiectul de hotarare. Reprezentantii primariei sustin ca noul acord este binevenit in conditiile in care nu au fost primiti toti banii de la BERD. "E vorba de prelungirea perioadei de gratie. Trebuie si acordul garantului. Momentan, CET nu are cum sa plateasca pentru ca mai are si o serie de lucrari de realizat in cadrul programului de modernizare", a subliniat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. In total, investitiile CET s-ar ridica la suma de 31,4 milioane Euro. Cu ajutorul creditului de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 20 milioane Euro, grantul Guvernului Elvetiei in valoare de 7 milioane Euro si 4, 4 milioane Euro reprezentand fonduri CET, au fost stabilite obiectivele investitiilor. Mai exact, s-a avut in vedere inlocuirea conductelor de termoficare pe un traseu de 55,5 kilometri, reabilitarea, reamenajarea si montarea a 75 de puncte termice si montarea a 21 module termice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

plati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Rafa  | #75528
De douazeci de ani Cet-ul tot modernizeaza retele, desfiinteaza si infiinteaza puncte termice, schimba module termice,dar totul este o munca in zadar fara nici un rezultat. Ar fi prea grav sa fie vorba de incompetenta. Cred ca cel mai mult este hotie si interese personale si de partid ale primarului.
unul care stie tot despre cet  | #75529
la cet primarul numeste directori pe linie de partid ca pe vremea celui dus/psd-ul spune pe cine sa numeasca director aici unde totul se duce de rapa/ directorul a primit ca aplecat de la cet salarii compensatorii, acum, sa le depuna in caseria unitatii ,ca sasa mai pleaca o data si iar le primeste/muritorii de rand trebuie sa se inscrie pe lista si aici trebuie sa ai pile nu gluma sa primesti salarii compensatorii/ dragoi sa traiasca si sa mai pupe cururi multe sa mai ajunga o data sef la salarizare/pana nu puneti un director capabil fara apartenenta politica si care sa stie sa vorbeasca cu muncitorul ce mai trebuie facut si ce nu , nu v-a merge treaba/pe sponsorizari lo poli iasi cum sunt toti directorii din regii nu mai tine/
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2879 (s) | 24 queries | Mysql time :0.150294 (s)