National

Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada vor fi amendaţi de oamenii legii

Publicat: 15 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada vor fi amendaţi de oamenii legii
Pietonii care vor folosi telefonul mobil şi nu se vor asigura pe trecerile de pietoni vor fi sancţionaţi de către oamenii legii

Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de lege pentru pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada să fie amendaţi. Legea se aplică celor care vorbesc la telefon, comunică prin mesaje, folosesc Google Maps sau ascultă muzică.

Pietonii care vor utiliza telefoanele mobile în timp ce se află pe trecerile de pietoni vor fi amendaţi. În proiectul publicat de către cei din cadrul MAI s-a menţionat faptul că s-au produs peste 1.700 de accidente cauzate din neatenţia pietonilor, acestea fiind înregistrate în perioada 1 ianuarie 2019 – 15 septembrie 2020. Din cele 1.700 de accidente, 457 de persoane şi-au pierdut viaţa iar aproximativ 1.300 au fost rănite.

Amenzi pentru pietonii neatenţi

Pentru a evita alte tragedii oamenii ar trebui să renunţe la telefoanele mobile atunci când se angajează în traversarea unei străzi. Nu doar pietonii trebuie să renunţe la telefonul mobil ci şi şoferii care se află la volan. Cei care sunt prinşi că încalcă legea vor primi o sancţiune contravențională de 145 de lei dacă amenda se plăteşte în 15 zile. În caz contrar, amenda va fi de 290 lei.

„Se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public; nerespectarea acesteia constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99 alin. (1) pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002”, se arată în proiectul de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice.

De ce trebuie să renunţe pietonii la telefonul mobil atunci când traversează strada?

Pietonii sunt foarte vulnerabili în trafic de aceea ar trebui sporită atenţia atât din partea lor, cât și din partea conducătorilor auto. De multe ori pietonii nu au un comportament prudent şi ei sunt cei care au cel mai mult de suferit, deoarece pot suferi răni grave sau din nefericire pot chiar deceda.

„Cu titlu de exemplu, menționăm că, în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă”, se arată în proiectul de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice.

Pe unde pot traversa pietonii

Ordonanţa care se aplică în acest caz potrivit OUG nr. 195/2002, în care se arată că traversarea străzii se face perpendicular pe axa acestuia doar acolo unde sunt locuri special amenajate şi semnalizate ca atare. Unde nu sunt treceri speciale pentru pietoni, aceștia pot traversa pe la colţul străzii, doar cu condiţia de a se asigura în prealabil.

„Cu toate acestea, în fapt, uneori, această asigurare nu se realizează, întrucât pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public. Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător”, se mai precizează în documentul MAI, potrivit stirileprotv.ro.

Este bine cunoscut faptul că și șoferii utilizează frecvent telefonul mobil în timp ce se află la volan. Din luna noiembrie a anului 2019, sancțiunile aplicate conducătorilor auto care vorbesc la telefon sau scriu mesaje și nu sunt atenți la șofat s-au mărit.

Astfel, șoferul va primi de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și i se va aplica sancțiunea complementară de 4 puncte de penalizare. I se va suspenda pentru 30 de zile a dreptului de a conduce.

Accident rutier în municipiul Iaşi. Un şofer a acroşat un pieton şi a fugit de la locul accidentului

Reamintim faptul că în edițiile anterioare ale BZI.ro s-a relatat povestea unei persoane care a fost acroșată pe trecerea de pietoni.

Vineri dimineaţa, 12 februarie 2021 a avut loc un accident rutier la ora 09.15 în municipiul Iaşi. Incidentul care a avut loc pe Şoseaua Moară de Foc i-a avut protagonişti pe un bărbat şi şoferul unui autoturism marca Audi A6. Victima a fost acroșată în timp ce se afla angajată în traversarea regulamentară a străzii. Bărbatul a suferit mai multe leziuni şi a fost transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. După momentul impactului şoferul autovehicului a fugit de la locul accidentului, oamenii legii fiind în căutarea acestuia.

„Bărbat de 54 de ani, lovit pe trecerea de pietoni de conducătorul unui autoturism marca Audi A6 de culoare gri. Acesta a fugit de la locul accidentului. Pietonul a fost lovit pe trecerea de pietoni”, a declarat un martor prezent la fața locului.

Adauga un comentariu