Magazin

Pietrele la rinichi, o problema? Uite cum sa scapi de ele

Publicat: 25 sept. 2012

Daca ai suferit vreodata din cauza pietrelor la rinichi, stii cat de sfasietoare sunt durerile date de ele. Cu ajutorul unui tratament modern, fara bisturiu, numit litotritie, pietrele sunt eliminate mai usor.

Unele pietre formate la rinichi au dimensiuni atat de mari incat nu pot fi eliminate fara operatie. Totusi, daca au mai putin de doi centimetri, se pot indeparta fara bisturiu, prin litotritia extracorporeala. Avantajele interventiei sunt multiple. Pe langa faptul ca nu necesita concediu medical (dureaza cateva ore), recuperarea este extrem de rapida.

Operatia elimina doar calculii mici
Prin ecografie, medicul urolog localizeaza calculii care provoaca durerile din zona lombara. Daca au sub doi centimetri, ti se poate recomanda o litotritie. O singura sedinta este suficienta sa scapi de calculi. Numai daca raman fragmente ce nu pot fi eliminate spontan, sunt necesare mai multe sedinte.

Nu este nevoie de internare
Inainte de sedinta de litotritie, sunt necesare cateva teste: de urina, de sange, de sarcina, ecografie, urografie, radiografie abdominala. De asemenea, este bine de stiut ca procedura nu necesita internare, insa este bine sa ramai in spital trei zile, ca sa beneficiezi de supraveghere medicala si sa-ti fie administrate pe cale injectabila medicamente impotriva durerii si a spasmelor musculare.

Cum se realizeaza interventia?
O sedinta de litotritie dureaza intre 45 si 60 de minute, timp in care vei sta pe un pat rotativ, astfel incat regiunea lombara sa fie usor arcuita. In anumite cazuri, ti se poate face anestezie generala pentru un disconfort minim.

Medicul repereaza ecografic calculul si il sparge, cu ajutorul unui aparat care produce unde de soc concentrate. Sunt necesare intre 1.000 si 3.000 de impulsuri pentru faramitarea calculului in fragmente mici, care vor fi eliminate prin urina in urmatoarele saptamani. Pe tot parcursul sedintei, vei simti numai scurte intepaturi.

Ingrijirea dupa procedura
Dupa terminarea sedintei de litotritie, urmeaza doua ore de odihna la pat. Apoi, pentru favorizarea eliminarii fragmentelor de calcul, trebuie sa consumi peste doi litri de apa zilnic si sa iei timp de 10-14 zile medicamente pentru relaxarea cailor urinare, combaterea spasmelor musculare si a durerilor.

Dupa ce au trecut doua saptamani de la interventie, este indicat sa revii la spital pentru un control medical constand in analize de urina si de sange, radiografie renala si ecografie reno-urinara.

Exista si efecte secundare
Cu toate ca litotritia este o metoda bine tolerata de tratare a calculilor, uneori pot aparea efecte secundare. Ca sa eviti complicatiile, anunta medicul imediat ce apar simptome precum imposibilitatea de a urina, senzatia imperioasa de urinare, usturimi, cresterea temperaturii, dureri de spate sau de abdomen, frisoane si sangerari.

Sursa: clicksanatate.roloading...

Adauga un comentariu