Terapii alternative

Pietrele pretioase si sanatatea

Publicat: 06 iun. 2019
7

Diamantul tine trasnetele departe de casa, rubinul imbunatateste memoria, safirul, opalul si acvamarinul vindeca bolile de ochi, iar topazul opreste hemoragiile. Acestea sunt doar cateva dintre virtutile atribuite pietrelor pretioase. Pietrele pretioase sunt folosite de mii de ani pentru tratamentul unor boli. In Evul Mediu, Tarile Romane erau strabatute de medici ambulanti, de obicei arabi, care foloseau harul pietrelor – litoterapia – in tratamentul bolilor de rinichi, al epilepsiei si al hemoragiilor sau pentru alungarea rautatilor din corpul omenesc.

Pietrele pretioase au anumite proprietati care pot explica motivul pentru care li s-au atribuit puteri tamaduitoare si magice, cum ar fi luciul, duritatea mare, luminescenta, termoluminescenta, radioactivitatea, magnetismul, proprietatile electrice. Ele sunt, de fapt, roci care s-au format in decursul erelor geologice. Unele dintre ele sunt de natura organica, provenind din descompunerea organismelor vii, cum ar fi perlele, sideful si scheletele de corali.

Terapia cu pietre pretioase este folosita si in zilele noastre. Se crede ca fiecare piatra pretioasa are anumite proprietati, care pot duce la vindecarea bolilor. Cat de eficienta este aceasta terapie este discutabil, asa cum discutabila este si astrologia. Este posibil ca efectul terapeutic sa se datoreze, in unele cazuri, autosugestiei sau proprietatilor radioactive, magnetice, electrice si termice ale cristalelor. Iata in continuare un top al celor mai folosite pietre pretioase si proprietatile vindecatoare care le-au fost sau le sunt atribuite.

Diamantul este format din carbon pur cristalizat. Arabii credeau ca este infailibil in caz de otraviri si ca alunga grijile. Ocroteste impotriva trasnetelor, a insomniilor, provocand transa. in secolul al XVII-lea se folosea pentru scoaterea veninului, contra ciumei si vrajitoriei. Se credea ca atenueaza furia si pastreaza dragostea in casnicie. Rubinul, cristal de culoare rosie, era folosit impotriva tuturor bolilor. Se credea ca da curaj, inteligenta, ca imbunatateste memoria si conserva cadavrele.

Safirul are aceeasi structura ca si rubinul, insa culoarea albastra este data de cantitati mici de oxid de titan si fier, cea verde, de un continut mic de oxizi de crom si vanadiu, iar cea galbena, de oxidul de nichel. Se crede ca protejeaza oamenii de accidente, de mania divina si ca vindeca bolile de ochi. Smaraldul, piatra simbolica a zeitei Venus, este un silicat verde, care imbunatateste vederea, vindeca epilepsia si ajuta la ghicirea viitorului.

Acvamarinul are aceeasi compozitie cu smaraldul, dar culoarea albastra este data de anumite saruri de fier. Era considerat piatra dragostei, asigurand fericirea in casnicie. Apa in care a fost introdus un acvamarin se credea ca vindeca inflamatiile, laringita si bolile de ochi. Topazul de culoare galbena opreste hemoragiile si risipeste mania.

Hiacintul, un cristal de culoare roz sau rosie, era folosit in Evul Mediu drept leac impotriva ciumei, ca somnifer si protector de trasnete. Opalul se crede ca vindeca bolile de ochi. Calcedonia aduce multumire si izbanda, vindeca afectiunile de ficat si melancolia. Carneolul, crisoprazul, agatul, onixul, jaspul, heliotropul sunt alte forme de calcedonia folosite in terapia multor boli. Onixul este asociat cu linistea sufleteasca, jaspul rosu opreste hemoragiile si vindeca afectiunile la vezica, iar agatul alina durerile de dinti.

Cuartul incolor sau cristalul de stanca era folosit pentru obtinerea lupelor cu care se cauterizau ranile si la tratamentul dizenteriei. Ametistul – cuart violet – vindeca alcoolismul si combate somnul prea adanc. Jadul era considerat de chinezi medicamentul nemuritorilor. Era folosit contra durerilor de rinichi si lumbago. Se mai credea ca asigura sanatatea perfecta. Malahitul, o piatra pretioasa verde, era folosit de romani ca leac impotriva convulsiilor. in evul mediu se folosea dizolvat in otet, ca anestezic in operatii. Perlele erau utilizate de chinezi pentru tratarea variolei, a bolilor hepatice, a nebuniei si pentru usurarea durerilor la nastere. Coralul se crede ca intareste inima si vindeca bolile de piele.

Adauga un comentariu