Secretele istoriei

Pietro Badoglio, comandatul armatelor din timpul dictaturii lui Mussolini

Publicat: 14 ian. 2015
3

Pietro Badoglio, Primul Duce de Addis Abeba, Primul Marchiz de Sabotino (n. 28 septembrie 1871 – d. 1 noiembrie 1956) a fost un politician si ofiter italian. A fost membru al Partidului National Fascist si a comandat armatele din tara sa in timpul dictaturii lui Benito Mussolini in al Doilea Razboi Italo-Abisinian; eforturile sale au dus la innobilarea sa cu titlul de duce de Addis Abeba.

Vezi si Mussolini era rasist din 1921

La 24 iulie 1943, dupa ce Italia a suferit mai multe infrangeri in al Doilea Razboi Mondial, Mussolini a convocat Marele Consiliu Fascist, care a adoptat o motiune de cenzura fata de Mussolini. A doua zi, Il Duce a fost inlaturat de la guvernare de regele Victor Emmanuel al III-lea si arestat, iar Badoglio a fost numit prim ministru. In Italia domnea confuzia, iar el a semnat armistitiul cu Aliatii. Cand acesta a fost facut public, Italia a fost aruncata in haos. A izbucnit un razboi civil, fascistii luptand impotriva partizanilor. Regele si Badoglio au parasit Roma lasand armata italiana fara vreun ordin.

Vezi si Fotografii color inedite cu Hitler si Mussolini impreuna – FOTO

In cele din urma, la 13 octombrie, la Brindisi, Badoglio a anuntat declaratia de razboi a Italiei fata de Germania Nazista. Badoglio nu a ramas insa multa vreme prim ministru, intrucat noii aliati ai Italiei doreau in fruntea guvernului o persoana fara trecut fascist. In iunie 1944, Badoglio a fost inlocuit de Ivanoe Bonomi de la Partidul Democrat al Muncii.

Adauga un comentariu