Calatorii

Piramidele de la Goranu: Rezervatie geologica urbana

Publicat: 18 ian. 2012

Stiati ca in municipiul resedinta de judet Ramnicu Valcea exista o rezervatie geologica? Este vorba de Piramidele de la Goranu sau Rapa Ciuroii. Goranu este un cartier din Valcea, iar rezervatia se gaseste la 4 km de centrul orasului.

Unde se afla piramidele de pamant

Curios lucru, nu stie nimeni sa ne indrume catre rezervatie, ca si cum Piramidele de la Goranu nu ar exista. Poate de aceea ca se afla pe malul paraului Stancioi, pe drumul spre groapa de gunoi de la Feteni, drum pe care localnicii nu il parcurg prea des.

Cum s-au format piramidele de la Goranu

Pe malul paraului, apele de la ploi si zapezi au sapat in depozitele de conglomerate slab cristalizate. Oricat ar parea de mici, picaturile de apa formeaza siroaie care spala roca mai moale si o lasa in loc pe cea tare. Rezultatul acestei eroziuni diferentiate sunt piramidele inalte de 80 m si santurile adanci de 10 m, in fapt niste conuri din roci marunte. Versantul mancat de ape arata ca o orga uriasa, cu tuburi colturoase.

Pentru raritatea formelor, zona este declarata arie protejata pe o suprafata de 12 hectare. Fenomenul a fost descris prima data in 1957, dar in judetul Valcea mai exista inca doua locuri cu astfel de piramide: Stroiesti si Slatioara. Datorita aspectului si modului de formare, Piramidele de la Goranu se aseamana cu Groapa Ruginoasa din Bihor si Rapa Rosie din Alba.

Sursa: skytrip.roloading...

Adauga un comentariu