Eveniment-Social

Pista mamii lor de hoti! (episodul III)

Publicat: 31 ian. 2011
1

@ Sefii din Palatul Roznovanu demonstreaza inca o data ca sunt adevaratii clovni ai administratiei publice locale @ Asa se face ca acestia investesc miliarde de lei vechi intr-o parte si distrug investitia dupa numai cateva luni @ Este vorba de pista de biciclisti construita din fonduri europene si care nu mai are mult pana va fi distrusa de buldozere @ Cel putin acestea sunt planurile care vor fi puse in aplicare odata cu inceperea lucrarilor de regularizare a raului Bahlui, investitie ce va demara pe 7 martie

Iesenii pasionati de ciclism nu vor avea parte prea curand de un traseu adecvat pentru practicarea acestui sport. Proaspat inaugurata in toamna anului trecut, pista de biciclisti urmeaza sa fie distrusa peste numai cateva luni. Si asta din cauza ca un alt proiect, pentru care s-a obtinut deja finantare, urmeaza sa fie demarat in zona pistei de biciclisti. Este vorba de regularizarea raului Bahlui. Lucrarile de executie urmeaza sa inceapa pe 7 martie.
Pe raza municipiului, lucrarile prevad reabilitarea albiei raului in special pe tronsoanele Podu de Piatra – Tudor Vladimirescu – Pod Metalurgie si Pod Sf. Ioan. Primul dintre acestea cuprinde si o parte din pista de biciclisti amenajata cu peste 8 miliarde lei vechi, bani de la municipalitate si din proiectul european Civitas – Archimedes. Anume aici proiectantii au trecut in studiul de fezabilitate pentru regularizarea raului Bahlui refacerea parapetilor de aparare. Lucrarile vor fi efectuate, conform schitelor proiectului, in imediata vecinatate a pistei de biciclisti. Deocamdata nu au fost eliberate toate avizele proiectului, pentru a vedea pe ce portiuni se va lucra, dar este greu de crezut ca buldozerele care vor executa lucrari in albia Bahlului nu vor afecta si pista de biciclisti.

Primaria: „Daca o strica, o repara”

Oficialii din Palatul Roznovanu sustin ca nu stiu de unde vor incepe lucrarile la albia Bahluiului si spun ca au dat doar un aviz de principiu proiectului. „Noi am sustinut intotdeauna ca vom acorda tot sprijinul pentru acest proiect. Nu am dat decat un aviz de principiu pentru toata lucrarea, initiatorii proiectului urmand sa mai aduca inca o serie de documente pentru avizele finale. Depinde pe ce portiune vor cere autorizatiile”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.
Initial, pista de biciclisti trebuia sa faca legatura intre cartierul Tudor Vladimirescu si Rond Agronomie. Sefii municipalitatii au modificat, insa, traseul pistei, preferand sa amenajeze doua culoare din pavele pe malul Bahluiului. Acestia nu si-au pus niciodata problema ca pista ar urma sa fie afectata de actualul proiect de regularizare a raului, cu toate ca ideea proiectului respectiv e veche de doi ani! „In momentul in care o autoritate contractanta organizeaza o licitatie, in urma careia urmeaza sa fie executate lucrari pe albia Bahluiului, care vor afecta si pista de biciclisti, autoritatea respectiva se obliga sa refaca infrastructura conform legislatiei. Pista de biciclisti a fost construita in momentul in care proiectul privind regularizarea Bahluiului nu avea nici macar o idee de finantare. Era doar o idee pe hartie. Daca nu faceam pista, pierdeam banii. Vechiul traseu al pistei a fost schimbat pentru ca se suprapune cu alt proiect european, iar modificarile au fost aprobate de UE”, a mai spus Buraga.

Carlan: „Lucrurile vor fi clare la mijlocul lunii februarie”

Unul dintre initiatorii proiectului, fostul secretar de stat Dan Carlan, actualmente directorul general al Agentiei Nationale pentru Inundatii si Managementul Apelor, sustine ca situatia se va clarifica in maximum doua saptamani. „Am depus vineri la primarie dosarul pentru autorizarea lucrarilor de regularizare a raului Bahlui. Avem promisiunea lor ca o sa sustina proiectul, discutand in acest sens si cu primarul Gheorghe Nichita. Speram ca in doua – trei saptamani sa obtinem avizul final, iar pana pe 28 februarie sa avem si autorizatia de construire. Si asta pentru a respecta termenul de 7 martie. La jumatatea lunii februarie va fi o intalnire operativa cu toti cei implicati in proiect pentru a pune la punct ultimele detalii tehnice. Probabil, vom ataca zona centrala. Constructorul va incheia un protocol cu primaria legat de organizarea de santier. In functie de trafic se va lua decizia de unde vor incepe lucrarile. Lucrurile vor fi foarte clare la mijlocul lunii februarie”, a declarat Dan Carlan.
In municipiul Iasi vor fi facute investitii in valoare de 9,3 milioane euro, urmand sa fie executate de SC Dimar SRL, firma care a castigat licitatia la nivel national.

Pista blocata din cauza lucrarilor de proasta calitate

Actualul traseu al pistei e blocat din cauza unei surpari produse in zona Podu Ros. Mai exact, pista s-a prabusit din cauza ca executantul lucrarii, firma Com-Beton a lui Constantin Comanescu, nu a luat in calcul retelele subterane de canalizare din zona. In urma lucrarilor de amenajare a pistei, o portiune din planseul unui canal colector s-a prabusit. Astfel, reprezentantii ApaVital SA au fost nevoiti sa intervina saptamana trecuta pentru a remedia defectiunea, pista urmand sa fie blocata pentru inca doua saptamani. „In urma analizei deteriorarilor camerei deversoare a colectorului de canalizare, din zona Podu Ros, a rezultat ca pentru a se asigura functionalitatea canalizarii exista doua solutii viabile de interventie. Prima se refera la descoperirea si relocarea conductelor de termoficare, pozitionate peste colector, iar a doua la devierea conductelor de canalizare si, ulterior, refacerea camerei deversoare. Avand in vedere ca magistrala Centralei Electrice de Termoficare nu poate fi intrerupta in aceasta perioada, s-a optat pentru o deviere a colectorului cu conducta de PAFSIN de 1.200 mm, lucrarea urmand a fi finalizata in circa doua saptamani”, a declarat Razvan Manolache, purtatorul de cuvant al ApaVital SA.

Comentarii
Adauga un comentariu