National

„Placerile nevinovate” ale lui Oprea. Motivul aberant pentru care erau cumparate iPhone-uri

Publicat: 13 mai 2016
1

Un Audi de 92.000 de euro, o cabina de dus cu masaj, canapele si draperii noi sunt doar cateva dintre „placerile nevinovate” ale fostului ministru de interne Gabriel Oprea
 
Asta au constatat procurorii in rechizitoriul prin care demnitarul a fost trimis in judecata.

Lista de cumparaturi a Departamentului de Informatii si Protectie Interna este insa mult mai lunga. De la zeci de sticle de whiskey si vin, pana la iPhone-uri si laptopuri, toate au fost cumparate vreme de un an din banii destinati fondurilor operative ale DIPI.

Prima care le-a atras atentia procurorilor anticoruptie a fost masina, un Audi A8, care l-a plimbat pe fostul ministru la inceputul anului. Felul in care a achizitionat autoturismul are insa un aspect penal, spun procurorii.

O nota raport, inregistrata la secret, prevedea cumpararea unei masini pentru Diviziunea Protectie Personal. Practic 410.000 lei au ajuns la un ofiter care a cumparat acest Audi8 pe care l-a trecut ulterior pe numele unui alt ofiter. Acesta l-a donat Directiei de informatii a Ministerului de Interne si de aici a ajuns la Gabriel Oprea, ministrul din acea vreme.

Mai apoi, cand in urma unui control nerergulile ar fi riscat sa iasa la iveala, Gheorghe Nicolae, fostul sef DIPI, ar fi cerut ca documentele sa fie distruse.

Masina de lux insa nu este singura achizitie suspecta la nivelul DIPI. Spre exemplu au fost cumparate mai multe telefoane iPhone 6. Ca sa le faca disparute , ofiterii erau sfatuiti sa le treaca in acte drept folosite in misiune si dezmembrate pentru a obtine de la ele camera video, pe care ofiterii ar fi folosit-o pentru spionaj.

Procurorii spun ca existau mini camere pe piata mult mai ieftine si mai performante decat cele ale unui smartphone. Ei suspecteaza ca de fapt, telefoanele erau facute cadou in nume personal, dar din bani publici.

Intr-o alta situatie, o femeie informator fusese recompensata cu o pereche de incaltaminte de barbat marimea 46, in valoare de 500 de lei.

Toate acestea le-au indicat procurorilor anticoruptie ca cei cinci suspecti, in frunte cu fostul misnistru Gabriel Oprea ar fi creat o adevarata caracatita prin care s-au cumparat bunuri personale din bani publici.
In acest dosar, Gabriel Oprea , fostul sef DIPI Gheorghe nicolae dar si alti trei ofiteri DIPI au fost trimisi in judecata. Ei sunt acuzati de fapte de coruptie.

Comentarii
Adauga un comentariu