Eveniment-Social

Plan mafiot pentru distrugerea Gradinii Botanice

Publicat: 18 oct. 2013
1

@ Iesenii ar putea pierde un loc simbol, vechi de peste un secol si jumatate @ Spatiul unde sute de mii de oameni au petrecut clipe unice in viata, Gradina Botanica Anastasie Fatu, ar putea disparea in urmatorii ani @ Totul este bine pus la punct de rechinii pietei imobiliare si de afaceristi verosi care, cel mai probabil, au un plan mafiot de acaparare a zecilor de hectare @ Potul valoreaza peste o suta de milioane de euro

Cea mai mare si mai frumoasa Gradina Botanica din tara, Anastasie Fatu din Iasi, este la un pas sa dispara. Totul are la baza un plan mafiot al unui grup de rechini imobiliari, care urmaresc sa puna mana pe zecile de hectare ce valoreaza peste 100 de milioane de euro. In ultimii 10 ani, din cele 99,8 hectare pe care le detine imensul parc natural, au fost pierdute in jur de 10, prin diverse jocuri ale unor afaceristi

Rectorul de la Cuza: „Am putea pierde Gradina Botanica”

Ieri, rectorul Universitatii Al. I. Cuza (UAIC), prof. univ. dr. Vasile Isan, a lasat sa se inteleaga ca din cauza presiunilor financiare si a lipsei fondurilor institutiei pentru continuarea dezvoltarii si intretinerii Gradinii Botanice, este posibil ca, in urmatorii ani, aceasta sa-si piarda din domeniile vaste pe care le are in prezent.

„Nu vreau sa am un gand macabru, dar am putea pierde Gradina Botanica. Ar trebui sa ne bucuram ca inca mai avem cea mai mare si mai frumoasa gradina din tara. Spun acest lucru pentru ca, avand in vedere ca noi suntem singurii sustinatori financiari, in viitor este posibil sa nu mai putem continua alocarea fondurilor necesare intretinerii acesteia. De asemenea, daca acum aproape trei ani, noi am demarat o serie de proiecte pentru dezvoltarea acestui obiectiv, din pacate, din cauza crizei financiare, nu am reusit sa ducem la bun sfarsit acest lucru”, a marturisit Isan.

Un exemplu concret legat de modul mafiot prin care unii indivizi au pus mana pe teren in acest loc este cel al lui „BebeOnofras, primul primar postdecembrist al Iasului. El a cumparat, in 1991, 1,4 hectare si si-a tras o vila de prost gust, chiar in mijlocul acestui spatiu. Pe langa toate acestea, la acest moment exista cereri de punere in posesie pentru alte 44 de hectare. In acest context, doi dintre mostenitorii boierului Badarau, Simona Missir si Dumitru Contoloru, alaturi de Medeea Schenller, solicita sa fie improprietariti cu 25 de hectare. In toata aceasta afacere s-a implicat fostul prefect al Iasului, Dragomir Tomaseschi, care a facut o plangere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a se cerceta itele necurate din jurul acestei afaceri. Cu toate acestea, ancheta nu a mai avut loc, iar mostenitorii au fost improprietariti intr-o maniera incorecta.

O istorie de un secol si jumatate

Conform datelor istorice, Gradina Botanica din Iasi a luat fiinta în 1856, din initiativa medicului si naturalistului Anastasie Fatu, al carui nume îl poarta în prezent. Este prima gradina botanica universitara fondata în România si, în acelasi timp, cea mai mare din tara, unica în privinta numarului de taxoni (unitate sistematica folosita la clasificarea regnului vegetal si animal n.r.) si a valorii conservative a acestora. Amenajarea acesteia pe Dealul Copou a început în anul 1965. Aici, an de an, cercetatorii au reusit sa dezvolte si sa creasca o serie de specii de plante unice in tara.

Comentarii
  • Bebe Onofras a cumparat terenul de la mostenitorii familiei Raimondi asa ca nu este unul din rechinii imobiliari ! Stiu ca unul din directorii Gradinii Botanice a vindut din pamint celor care detin fabrica de apa minerala . Anchetati si ve-ti vedea ca am dreptate . In aceea vreme era o lege care interzicea vinzarea de pamint din patrimoniul obiectivelor culturale.

  • Unii au s-au trezit mostenitori cu terenuri si case desi neam de neamul lor nu au avut nimic. Fostii prorietari au fost alungati din casele si pamanturile lor cu toata prigoana anilor 50. Inca mai sunt ruinele de la fundatiile caselor si urmele podetelor de la intrarile in curti. Daca se face dreptate sa se faca pentru toata lumea nu silnicie.Cine este in drept este normal sa-si mosteneasca inaintasii. Mai documentati-va.

  • De casa lui Iulian Dascalu cel ce detine iulus maal ,palas etc, ce ne puteti zice.Este situata langa plantatia de trandafiri si e terenul gr botanice

  • Mai Alecule dar cine crezi tu ca va lua Gradina Botanica tot gasca lui nea Iulica o mare parte este luata deja sa vezi acolo ce cartier de hotomani o sa fie ,

Adauga un comentariu