News Flash:

Plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei

28 Ianuarie 2008
2500 Vizualizari | 3 Comentarii
Av Razvan Hutanu
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la Judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, Judecatoria va fixa termen de judecata, care nu va depasi 30 de zile, si va dispune citarea contravenientului, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei. In cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, Judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii. Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a Tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Recursul suspenda executarea hotararii. Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, recursul formulat impotriva hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat plangerea, precum si orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciara de timbru.

Foarte important de retinut este faptul ca prescriptia opereaza daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei. Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate. Potrivit prevederilor Codului Rutier, dovada inregistrarii plangerii depuse la Judecatorie, in termenul de 15 zile de la comunicare, se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere, in cazul in care acesta a fost retinut. In termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere. Neprezentarea contravenientului in termenul de 15 zile, in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

plangere judecatoria hotararea judecatoreasca recurs codului rutier
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

morebyte  | #28657
O simpla constatare arata ca in cazul in plangerilor impotriva p-v doar vreo ~20% raman aplicabile in restul cazurilor instanta dispune anularea lor sau inlocuirea sanctiunilor aplicate...prin urmare daca aveti o amenda primita cu cel mult 15 zile[de fapt 17zile]...adresati-va instantei de judecata cu o cerere scrisa,o copie dupa p.v. dar va recomand pentru o mai buna aparare sa apelati la serviciile unui avocat.
mine  | #28658
POT SA MUT SI EU ZEBRA AIA, DACA MIERLESC UN FRAIER ?????
susanu  | #28659
frate mai lasa-ma daca si tu esti in stare sa dai consultatii juridice pe net.......esti varza ce mai.....lasa frate pa altii..nu tu
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3325 (s) | 24 queries | Mysql time :0.207075 (s)