Stiri si curiozitati

Plante cățărătoare cu creștere rapidă. Cum să-ți decorezi foișorul vara

Publicat: 30 iun. 2022
Plante cățărătoare cu creștere rapidă. Cum să-ți decorezi foișorul vara
În același timp, plantele cățărătoare pot face un loc retras dintr-o parcelă personală dacă acoperă foișoare întregi

Plantele cățărătoare cu creștere rapidă pentru grădină sunt foarte populare. În exterior, acestea sunt foarte atractive, ca și alte flori, dar în același timp cresc mult mai repede și nu au nevoie de mult spațiu liber, ceea ce este important pentru o grădină mică.

Plantele cățărătoare din grădină sunt foarte versatile. Ele nu numai că pot deveni elemente cheie ale grădinii, ci și să acopere pereții neatractiv ai clădirilor cu un covor vertical viu, precum și să creeze un gard viu magnific, să înnobileze intrarea în ogradă. În același timp, plantele cățărătoare pot face un loc retras dintr-o parcelă personală dacă acoperă foișoare întregi, pergole sau arcade. De asemenea, acestea se combină foarte bine cu mulți copaci.

un foisor decorat cu planta cataratoare cu flori albe
Plantele cățărătoare cu creștere rapidă pentru grădină sunt foarte populare

Plante cățărătoare cu creștere rapidă. Cum să-ți amenajezi grădina frumos într-un timp scurt

Trandafirul Zephyrine Drouin nu are deloc spini și este una dintre cele mai bune plante pentru decorarea pereților clădirilor sau ai gardurilor. Lăstarii săi lungi cresc până la 4,5 m, fiind destul de flexibili, ceea ce facilitează direcția lor în partea în care ai nevoie. Astfel, cu această plantă poți decora cu ușurință  un foișor sau un arc din grădină. Planta nu are nevoie de mult soare pentru a înflori, poate crește în locuri umbrite și cu presiune mare.

un gard decorat cu o planta cataratoare cu flori roz
Plantele cățărătoare din grădină sunt foarte versatile

Dacă sunteți în căutarea unei plante de grădină luminoase și colorate, plantați un bougainvillea. Lăstarii asemănători unei liane ai acestei plante vor arăta bine pe garduri și spaliere. Ramurile flexibile pot fi răsucite în jurul unui suport plasat în centrul ghiveciului, formând tufe pitorești pe tulpini. Bougainvillea face garduri vii frumoase. Este considerată cea mai bună plantă cățărătoare care nu are frică de umbră. Și această plantă este iubită și pentru rezistența ei la boli și dăunători precum sunt furnicile cu aripi sau miriapodul de casă. Indiferent cum plantați bougainvillea, într-un ghiveci sau în sol, va deveni cu siguranță un adevărat decor al grădinii.

Mazăre dulce, ipomoea și kampsis. Ce au nevoie aceste flori pentru a înflori

Mazărea dulce, în funcție de soi, poate încânta cu înflorirea ei toată vara și toamna. Cu toate acestea, trebuie amintit că această plantă iubitoare de căldură necesită o atenție specială. De exemplu, mazărea dulce ar trebui să fie plantată numai pe partea însorită a unui foișor, într-un sol bine drenat. Pentru ca planta să se dezvolte bine și rapid, trebuie hrănită la fiecare 2-4 săptămâni, folosind, de exemplu, sol cu vitamine special pentru plante cu flori.

planta cataratoare cu flori roz
Dacă sunteți în căutarea unei plante de grădină luminoase și colorate, plantați un bougainvillea

Ipomoea este o plantă iubitoare de lumină, florile sale în formă de farfurioară înfloresc dimineața devreme. Ele pot fi albastre, roșii, violete sau galbene. Lăstarii de târâtoare cresc adesea până la 1,5 m, iar frunzele în formă de inimă pot atinge 12 cm lungime. Ipomoea este ușor de cultivat, prinde bine rădăcini pe orice sol și poate sta mult timp fără a fi udată.

Florile de înrădăcinare Kampsis fac parte din grupul de plante cățărătoare cu creștere rapidă. Această plantă este alungită și poate varia în nuanțe de culoare, de la galben la portocaliu și roșu. Această plantă arată bine pe arcade, pergole, garduri și spaliere. Înrădăcinarea Kampsis este una dintre cele mai bune plante cățărătoare care poate crește până la 12 m înălțime. Liana se simte bine la umbră, dar pentru o înflorire luxuriantă merită totuși să o plantezi în zonele însorite.

planta cataratoare pe o arca cu flori albe
Lăstarii asemănători unei liane ai acestei plante vor arăta bine pe garduri și spaliere

 
Adauga un comentariu