Secretele istoriei

Planul Anaconda si blocada razboiului civil american

Publicat: 23 iul. 2014
3
Winfield Scott, comandantul armatei Statelor Unite, a gandit Planul Anaconda un plan de a castiga razboiul cu cat mai putina varsare de sange. Ideea sa era aceea ca o blocada a principalelor porturi ar slabi economia Confederatiei; apoi capturarea Raului Mississippi avea sa imparta Sudul in doua. Lincoln a adoptat planul, dar a ignorat avertismentele lui Scott privind un atac imediat asupra Richmondului.
In mai 1861, Lincoln a aplicat blocada tuturor porturilor din Sud, oprind orice transport international destinat Confederatiei. Navele si incarcaturile celor ce incercau sa treaca puteau fi confiscate si, de cele mai multe ori, nu erau acoperite de asigurari. Pana spre sfarsitul lui 1861, blocada dusese la incetarea unei mari parti din traficul local intre porturi. Blocada a oprit exporturile de bumbac, ruinand economia sudului. Investitorii britanici au construit nave usoare si rapide care transportau arme si obiecte de lux din Insulele Bermude, Cuba si Bahamas la schimb cu tutun si bumbac.

Vezi si Razboiul Civil Englez

Cand erau capturate, navele si incarcatura erau vandute si banii erau dati marinarilor unionisti, dar echipajele britanice erau eliberate. Penuriile de hrana si alte bunuri, declansate de blocada, atacurile armatei uniunii si rechizitiile recoltelor de catre armatele confederate s-au combinat cauzand hiperinflatie si revolte in Sud.
La 8 martie 1862, Marina Confederatiei a dat o lupta impotriva Marinei Uniunii cand cuirasatul CSS Virginia a atacat blocada; acesta parea de neoprit, dar a doua zi a trebuit sa lupte cu noua nava de razboi a uniunii USS Monitor in Batalia de la Hampton Roads.

Vezi si Batalia de la Chancellorsville si urmarile acesteia
Batalia s-a incheiat nedecis, ceea ce a insemnat o victorie strategica a Uniunii prin aceea ca blocada s-a pastrat. Confederatia a pierdut CSS Virginia, nava fiind scufundata pentru a evita capturarea, iar Uniunea a construit mai multe copii ale navei USS Monitor. In lipsa tehnologiei de constructie a navelor de razboi eficiente, Confederatia a incercat sa obtina nave de razboi britanice. Victoria Uniunii in a doua batalie de la Fort Fisher in ianuarie 1865 a dus la inchiderea ultimului port util din Sud.

Adauga un comentariu