Sport

Planul de scolarizare in licee pe anul scolar urmator

Publicat: 16 ian. 2000

•Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi a stabilit planul de scolarizare pentru anul de invatamant 2000 – 2001 care urmeaza sa fie aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. Potrivit ultimului recensamant scolar, populatia prescolara si scolara a cunoscut o diminuare. Aceasta diminuare nu este insa semnificativa: anul trecut erau 22.806 copii prescolari, anul acesta, conform recensamitelor, sunt 21.227 de prescolari; pentru clasa I-a, anul trecut erau 1.090 de copii, iar anul acesta urmeaza sa fie inscrisi 9.799 de copii pentru care au fost aprobate 550 de clase.

„Am primit solicitari de la licee industriale pentru a aproba clasa I-a si a V-a. Clasa I-a nu am aprobat pentru nici un liceu industrial, deoarece nu exista o traditie. Dar am aprobat clase a V-a la Grup Scolar «Anghel Saligny» pentru ca acolo exista un club de gimnastica ritmica si ar putea deveni o pepiniera pentru acest sport, la Grup Scolar «Tehnotona pentru ca a avut rezultate foarte bune si la Grup Scolar «Gheorghe Asachi», deoarece foarte multi copii din Copou nu luau examenul de admitere in clasa a V-a la Liceul «Garabet Ibraileanu»„, a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general.

Daca la clasele I-a si a V-a problemele de inscriere sunt mai reduse, parintii nefiind atat de hotarati in a-si da copilul la o scoala de prestigiu, nu acelasi lucru se poate spune despre clasele a IX-a. Din cauza scandalului care a iesit anul trecut la redistribuirea elevilor picati la admitere, cand toti parintii doreau sa-si inscrie copiii la o sectie teoretica a unui liceu, ISJ Iasi a incercat sa conceapa un plan de scolarizare pentru clasa a IX-a care sa faca fata cererii elevilor si parintilor. Astfel, au fost aprobate 211 clase a IX-a cu 5.275 de locuri.

ISJ doreste sa infiinteze un nou liceu la Pascani

ISJ Iasi a propus Ministerului Educatiei Nationale infiintarea unui nou liceu teoretic la Pascani. „In Pascani exista un singur liceu teoretic, iar acesta este foarte solicitat. Multi copii din Pascani, care invata la licee iesene, au facut cereri de transfer in municipiul lor, deoarece costurile de cazare si masa lunare in Iasi sunt foarte mari si este dificil pentru familiile acestor tineri sa acopere cheltuielile”, a precizat Camelia Gavrila. Costul cazarii si masa la internatul unui liceul de elita poate ajunge peste 800.000 de lei lunar. ISJ Iasi a propus ca de anul viitor Scoala generala nr. 4 din Pascani sa devina liceu teoretic si sa aiba o clasa de uman si una de real.

In ceea ce priveste liceele iesene, ISJ Iasi a stabilit planul de scolarizare in asa fel incat elevii sa nu fie afectati de ordonanta MEN cu privire la locurile cu taxa pe care le pot scoate la concurs acestea. „Am dorit ca liceele sa nu micsoreze numarul de locuri finantate de la bugetul de stat pentru a impune cat mai multe locuri cu taxa. Stim ca la liceele bune va fi foarte mare concurenta si nu dorim sa fie afectati elevii. Oricum, directorii liceelor s-au aratat foarte intelegatori si au fost de acord cu un numar de clase a IX-a aproximativ la fel ca anul trecut”, a mai spus Camelia Gavrila.

Conform propunerii ISJ Iasi, pentru anul scolar 2000-2001, Colegiul National” va avea cinci clase a IX-a ( 3 real, 2 uman), Colegiul Costache Negruzzi” – sase clase a IX-a ( 2 uman, 4 real), Liceul Emil Racovita” – cinci clase a IX-a (4 real, 1 uman), Liceul Dimitrie Cantemir” – cinci clase a IX-a (2 uman, 3 real), LiceulMihai Eminescu” – sase clase a IX-a (3 real, 3 uman), Liceul de Informatica Grigore Moisil” – sase clase a IX-a ( 5 real, 1 uman). De asemenea, au mai fost propuse 92 de clase a IX-a (2.300 de locuri) pentru scolile profesionale, 75 de clase (1875 de locuri) pentru scolile de ucenici, 540 de locuri pentru deficienti si patru clase pentru liceu seral la Grup Scolar Nicolina„, Liceul Emil Racovita” si Liceul din Hirlau.

„Sunt 11.827 de elevi care termina clasa a VIII-a in vara lui 2000 si urmeaza sa inceapa clasa a IX-a. Pentru acestia noi oferim peste 10.000 de locuri – invatamant liceal zi/seral, scoli profesionale si de ucenici. Consideram ca sunt suficiente aceste locuri deoarece nu toti elevii vor lua examenul de capacitate sau vor dori sa-si continue studiile”, a incheiat Camelia Gavrila. Planul de scolarizare propus de ISJ Iasi pentru anul scolar 2000-2001 urmeaza sa fie aprobat de MEN saptamana aceasta.loading...

Adauga un comentariu