International

Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amanarea iesirii din UE

Publicat: 19 mart. 2019
1

Cand multi credeau, ca nu se poate mai rau, Brexit-ul s-a adancit in haos. Presedintele Camerei Comunelor a anuntat ca nu va permite premierului sa supuna votului pentru a treia oara acordul respins vehement de alesi, in 2 randuri.

Membrii guvernului, au vorbit despre o “criza constitutionala”, in timp ce cauta solutii, pentru a ocoli hotararea. Theresa May, ii va trimite o scrisoare presedintelui Consiliului European, in care va cere o amanare a Brexitului, pana la 30 iunie, potrivit presei britanice.

John Bercow, Presedintele Camerei Comunelor, a dat peste cap in ultimul moment planul Theresei May de a cere legislativului sa voteze pentru a treia oara acordul de Brexit. “Guvernul nu poate, potrivit legii, sa ceara Camerei Comunelor sa voteze asupra aceleiasi propuneri prezentate saptamana trecuta si respinse cu 149 de voturi diferenta.”

John Bercow a invocat o lege din 1604 care interzice parlamentului sa se exprime de doua ori in aceiasi sesiune asupra unui text identic, cum este cazul acordului de Brexit care urma sa fie supus votului maine. Anuntul a starnit indignare si chiar furie in randul conservatorilor loiali lui May. Bercow, care a votat pentru ramanerea Marii Britanii in Uniune, a fost acuzat ca e vanitos si nu da dovada de impartialitate.

Vezi si: Marea Britanie cere formal Uniunii Europene amanarea BREXIT

Chiar si in fata acestei noi piedici, Theresa May nu vrea sa renunte la intelegerea negociata greu cu europenii.

Stephen Barclay, Secretarul britanic pentru Brexit: “Obiectivul premierului e sa obtina acordul parlamentului pentru acest acord si sa obtina o scurta amanare din partea europenilor. O amanare de lunga durata e luata in calcul doar daca acordul va fi respins.”

Anuntul din parlament complica si mai mult situatia lui May. Premierul merge joi la Bruxelles pentru ceea ce ar fi trebuit sa fie ultimul ei summit. Ea le va cere liderilor europeni tot mai exasperati de situatie sa aprobe amanarea Brexitului.

Michael Roth, ministrul de externe german: “Am luat un mic dejun consistent in aceasta dimineata cu colegii mei, asa ca nu am apetit pentru discutii lipsite de substanta si negocieri abstracte legate de Brexit. Va rog, hotarati-va, dragi prieteni de la Londra, hotarati-va. Timpul se scurge.
Comentarii
  • Deci la englezi mai e valabila o lege din 1604, iar in Romania sunt legi recente care se bat cap in cap. Doamne fereste !

Adauga un comentariu