Actualitate

Planurile FBI cu Elena Udrea

Publicat: 19 nov. 2018
1

Zi de zi ies la iveala noi detalii legate de operatiunea de debriefing la care este supusa Elena Udrea in Costa Rica. Si, desigur, si Alina Bica. O operatiune organizata de agentii FBI. Acestia vizeaza cel putin patru obiective. Cum s-au topit peste 200 de milioane de dolari dati de CIA pentru serviciile secrete romane? Cat de mult s-a implicat Traian Basescu si cat de profund a implicat statul roman in traficul de arme initat si desfasurat cu acceptul tacit al Moscovei de catre Viktor Bout? Cat de mult s-a implicat fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti Mark Gitenstein in megaescrocheria Microsoft, prin care au fost fraudate atat statul roman, cat si statul american? Cum a fost pusa la cale operatiunea Rosia Montana, prin intermediul lui Beny Steinmetz si Tal Silberstein, sub umbrela protectoare si deloc dezinteresata a aceluiasi Traian Basescu?

Pe tot parcursul derularii acestor evenimente, Elena Udrea cu certitudine si Alina Bica, cu o mare probabilitate, au fost la curent cu cele mai intime detalii ale acestor afaceri tenebroase. Odata cu schimbarea orientarii politice de la Washington sub noua administratie, in batalia nemilioasa pe care Donald Trump o duce cu democratii, dar si cu un segment al republicanilor, detalii scandaloase de acest fel, generate de coruptia la cel mai inalt nivel a statului roman, dar si de complicitatea unor cetateni americani care au ocupat importante demnitati publice, intereseaza intr-un mod cu totul si cu totul special Casa Alba.

Spatiul rezervat acestui demers editorial nu ne permite decat sa punctam cateva detalii legate de cele patru teme.

1). Exorbitanta suma de 200 de milioane de dolari apare in documentele oficiale FBI ca fiind cheltuite de autoritatile de la Bucuresti, dar fara ca sumele sa fi fost decontate. Semn ca, intr-o forma sau alta, acesti bani au fost „extrasi” de unele autoritati ale statului roman. Probabil din zona serviciilor secrete si cu fiind vizat cu preponderenta Serviciul de Informatii Externe. Aceste servicii insa nu puteau efectua asemenea operatiuni extrem de periculoase fara acordul si complicitatea fostului presedinte Traian Basescu.

2). Inca de pe vremea cand era capitan de cursa lunga, Traian Basescu, la ordinele statului roman si sub protectia Securitatii, a efectuat comert ilegal cu armament in state africane si nu numai supuse embargoului ONU. Toate dovezile in acest sens exista si au marcat si ulterior traseul acestui personaj. Trimis la Anvers sub acoperire de sefi de agentie NAVROM, Traian Basescu a continuat sa dirijeze asemenea transporturi de armament chiar in perioada in care tot la Anvers, in imediata sa vecinatate, functiona sediul sovietic al institutiei omoloage, unde sef fusese instalat Viktor Bout, ofiter GRU aflat in prezent in custodia Statelor Unite, dar care, intre timp, a fost cunoscut in lumea intreaga sub numele de Lordul Armelor. Dupa prabusirea Zidului Berlinului, acest comert ilegal cu arme a continuat, in mare masura privatizandu-se, iar personajele relevante, clienti, furnizori si intemediari au fost cam aceleasi. De aceea, nu intamplator in realitate operatiunea Tigareta II a debutat sub forma unei afaceri continuate de trafic de armament, desfasurata de Viktor Bout pe Aeroportul Otopeni Militar, chiar in timp ce Traian Basescu era ministru al Transportului. Legaturile dintre cei doi s-au pastrat, fiind la fel de stranse si in perioada cand Traian Basescu era presedinte al Romaniei si poza in aliat fidel al Statelor Unite. Pe urmele lui Bout fiind, agentii FBI au incercat sa puna la cale o operatiune de flagrant intr-o unitate miitara de langa Ploiesti, producatoare de rachete, cunoscuta sub numele de Crangul lui Bod. O simpla asemanare de nume. Operatiunea a esuat intrucat Traian Basescu l-a avertizat pe Viktor Bout asupra capcanei care i s-a intins prin intermediul lui Bratiloveanu, consul economic la acea data la Moscova. Desi Vikor Bout a venit in Romania, capcana nu a mai functionat. A fost prins ulterior tot de catre FBI in Filipine si predat autoritatilor din Statele Unite, care au respins sistematic solicitarile presedintelui rus Vladimir Putin de a-l trimite la Moscova. Si, inevitabil, Viktor Bout a vorbit.

3). Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu a facut impotriva ambasadorului american Mark Gitenstein un denunt penal, pe care l-a prezentat Casei Albe, Departamentului de Justitie, Congresului Satelor Unite si FBI, declansand astfel o ancheta care in prima faza s-a soldat cu o amenda uriasa de mai multe miliarde de dolari platita de Microsoft pentru ca a corupt inalti functionari din cateva state, inclusiv Romania, si a ascuns uriase castiguri ilegale sustragandu-se fiscului din Statele Unite. Si aceasta ancheta este in plina desfasurare.

4). O ancheta desfasurata in Statele Unite, dar cu si mai multa intensitate in Israel, a oferit indicii consistente conform carora operatiunea Rosia Montana, in care au fost implicati inalti oficiali romani, inclusiv Traian Basescu, prin intermediul unor societati de consultanta, au obtinut in dauna statului roman profituri ilegale extrem de consisente, care au fost ascunse fiscului american si israelian si s-au desfasurat prin coruperea unor importanti oameni politici si chiar prin plata campaniilor electorale a unor partide.

Ei bine, detalii inca secrete ale tuturor acestor investigatii in desfasurare sunt detinute de Elena Udrea s Alina Bica si, teoretic, ele pot constitui o excelenta moneda de schimb pentru punerea lor in libertate. Totul depinde de viteza si acuratetea cu care se desfasoara operatiunile de debriefing din Costa Rica, care in prezent duduie cu toate motoarele turate la maximum.

Adauga un comentariu