News Flash:

Plasamentele pe bursa preferate depozitelor bancare

13 Iunie 2005
673 Vizualizari | 0 Comentarii
Una dintre problemele cel mai intens mediatizate оn ultima perioada a fost si modul de impozitare a castigurilor rezultate din tranzactiile bursiere. Aceasta deoarece pana оn prezent se aplica pentru calcularea impozitului o cota de 1 la suta, valoarea rezultata fiind retinuta la sursa de catre societatile de servicii de intermediere financiara. Anumite constrangeri bugetare, dar si dorinta de aliniere la cotele de impozit practicate оn cadrul UE au determinat noul guvern sa propuna majorarea de la 1 aprilie a impozitarii castigurilor de pe piata de capital (inclusiv a dobanzilor bancare) la o cota de 10 la suta, vehiculandu-se chiar un nivel de 16% оntr-o etapa urmatoare. A urmat apoi o perioada de incertitudine datorata numeroaselor reveniri si amanari din partea ministerului de finante, astfel оncat data finala de intrare in vigoare a noilor reglementari a ajuns sa fie 1 iunie 2005.

Prin intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de Urgenta care a modificat Codul Fiscal, cele mai importante modificari aduse acestuia sunt majorarea impozitului de la 1 la suta la 16% pentru castigurile de pe piata de capital si 10% pentru dobanzi, introducerea impozitului pe castigurile din tranzactiile speculative (tranzactiile imobiliare cu locuinte care sunt detinute mai putin de trei ani, respectiv mobiliare cu actiuni detinute mai putin de un an). Persoanele care si-au constituit depozite bancare pana la data de 1 iunie 2005 vor plati un impozit de 1%, iar cele care si-au constituit depozite dupa aceasta data vor plati un impozit de 10 la suta. Оn cazul bursei, actiunile cumparate оnainte de 1 iunie vor fi impozitate (оn cazul unei vanzari profitabile) cu 1% indiferent de data vanzarii, cele achizitionate dupa 1 iunie si vandute anul acesta vor fi impozitate tot cu 1%, iar cele cumparate dupa 1 iunie si vandute anul viitor vor fi impozitate cu 16%. Toate actiunile detinute o perioada mai mare de un an vor fi impozitate cu 1%, indiferent cand are loc vanzarea acestora. Оncepand cu 2006, la sfarsitul fiecarui an va avea loc o regularizare a impozitului platit, astfel оncat acesta sa fie perceput asupra castigului global al portofoliului, si nu pe fiecare tranzactie оn parte.

Оn conditiile acestea, apare o discriminare, оn sensul оn care daca o persoana оsi constituie un depozit bancar dupa 1 iunie 2005, 10% din dobanda aferenta оi va fi colectata de stat, pe cand daca aceeasi persoana ar cumpara titluri pe bursa si le-ar vinde оn profit pana la sfarsitul anului ar fi impozitata cu un impozit de 1% (de 10 ori mai mic). Prin urmare, o persoana va investi mai degraba pe piata bursiera decat оntr-un depozit la termen, cu atat mai mult cu cat dobanda pasiva acordata de banci a scazut drastic, fiind оn unele cazuri mai mica decat rata inflatiei (real negativa). Pe de alta parte, un portofoliu bine gandit pe bursa poate oferi randamente superioare acestei dobanzi, chiar оn conditiile unui risc redus, actionarul exploatand evolutia dinamica a multor societati cotate. Cat priveste investitiile pe termen mediu-lung pe bursa, experienta trecuta a tuturor burselor arata ca randamentul anual obtinut pe bursa surclaseaza оn mod clar rata dobanzii oferite de banci/trezorerii.

Adrian Zoicas-Ienciu
Analist SSIF Broker
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014344 (s)