News Flash:

Plata pensiilor - din nou motiv de nemultumire pentru beneficiari

17 Septembrie 1999
704 Vizualizari | 0 Comentarii
Incepind cu aceasta luna, sucursala C.E.C Iasi a decis modificarea modalitatii de plata a pensiilor, procedind la o programare judicioasa a beneficiarilor in functie de numarul contului, pe parcursul a cinci zile. Nemultumirea pensionarilor consta in principal in faptul ca aceasta modificare de program nu a beneficiat de o publicitate corespunzatoare (in fapt, doar la agentiile C.E.C si la sucursala fiind prezente anunturi incepind cu data de 9 septembrie), cei mai multi dintre cei care se asteptau sa incaseze banii pe data de 15 septembrie constatind ca au fost programati pe criteriul numerelor de cont abia peste citeva zile.
Situatia in sine nu ar fi grava intr-o tara in care pensionarii nu traiesc de pe o zi pe alta. In Romania insa, aminarea cu citeva zile a platii pensiilor echivaleaza cu lupta disperata pentru supravietuire in zilele de asteptare suplimentara, lupta deloc usoara chiar in conditiile in care platile s-ar efectua cu o punctualitate ireprosabila.
Explicatiile oferite de Enuta Bulbuc, directorul adjunct al sucursalei C.E.C.-Iasi si de Eugenia Lia, directorul economic al aceleiasi institutii, releva motive perfect intemeiate (din punctul de vedere al platitorului de pensii) pentru recursul la aceasta metoda: sucursala C.E.C. Iasi are in evidenta de plata circa 20.000 de pensionari, pentru derularea platilor avind la dispozitie personalul sucursalei si al celor 14 agentii din oras. Efectuarea platilor fara nici un criteriu de ordonare crea situatii insuportabile atit pentru functionarii de la ghisee, dar mai ales pentru oamenii care asteptau pensiile, multi trecuti de virsta de 70 de ani. Trecind peste nemultumirea celor care, nestiind de noul sistem din cauza publicitatii defectuoase, au batut degeaba drumul pina la C.E.C. in zilele de 15 si 16 septembrie, aceasta noua organizare asigura o mai mare operativitate si un timp de asteptare mai mic, cu alte cuvinte, avantaje pentru ambele parti implicate in acest proces.
Speculatii se pot face pe marginea sumelor mari implicate in aceste operatiuni (circa 10 miliarde de lei in cazul judetului Iasi), virarea banilor de la B.N.R catre C.E.C. facindu-se pe data de 14 septembrie. In fiecare zi din cele cinci ale programului, platile catre beneficiarii de pensii se cifreaza la circa 2 miliarde de lei, C.E.C. putind beneficia de dobinda (9% pe an la "vedere") la soldul fiecarei zile pina la epuizarea fondului destinat pensionarilor. Programarea in functie de numarul de cont pare sa favorizeze acest procedeu, platitorii (C.E.C) fiind in masura sa prevada (cu o anumita marja de eroare) evolutia iesirilor de numerar, insa dificultatea plasarii sumelor la termene atit de scurte (cel mult 4 zile) face aceasta varianta improbabila.
Alec Danila
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013069 (s)