Eveniment-Social

Platforma de Teatru Politic la Nationalul iesean

Publicat: 08 mart. 2016
1

Marti, 15 martie 2016, de la ora 19:30, la Teatrul National (TNI) Vasile Alecsandri Iasi, in Sala Uzina cu Teatru, publicul este invitat la spectacolul „Ce-am fi dac-am sti. Feerie politica protestatara„. De asemenea, miercuri, 16 martie, tot de la ora 19:30, in aceeasi sala, se va juca spectacolul „Pentru ca Meriti„. Cele doua spectacole, oferite publicului de TNI, au loc in cadrul turneului national organizat de Platforma de Teatru Politic. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare. Pentru contact rezervari se poate apela la: 0729.743.952.

„«Ce-am fi dac-am sti» este un proiect teatral de documentare si fictionalizare a istoriei miscarilor muncitoresti de rezistenta din România, din 1918 pâna în 2000. Este o feerie politica în care dimensiunea utopica a istoriei si cea profund realista se întrepatrund într-un demers de cercetare performativa a actiunilor contestatare de revolta împotriva nerespectarii unor drepturi fundamentale, împotriva delegitimarii unor clase sociale care, prin actiunile lor radicale, au marcat secolul XX. «Pentru ca Meriti» propune analiza prin teatru a conditiei, abuzurilor si presiunilor la care sunt supuse femeile în România. Spectacolul pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. Propunerea legislativa privind înfiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, interzicerea avorturilor si raportarea barbatilor români la conceptul de emancipare a femeii în anul 2015 sunt subiecte explorate în spectacol printr-un proces creativ de arta activa, atât observational cât si fictional”, au transmis reprezentantii TNI.

Platforma de Teatru Politic este un proiect teatral si educational care îsi propune sa arhiveze, sa documenteze si sa dezbata, prin intermediul unor spectacole de teatru si ateliere, istorii marginalizate si ignorate adesea de sisteme care îsi produc propriile naratiuni de legitimare, pentru a-si justifica pactul cu „istoria convenabila”. Totul se deruleaza intr-un proiect finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul României.

Citeste si: Ce spectacole puteti vedea la Teatrul National Iasi in luna martie

Adauga un comentariu