News Flash:

Platile compensatorii vor fi suportate si de Occident

27 Iulie 2000
1330 Vizualizari | 0 Comentarii
•Romaniei i-au fost puse, insa, conditii privind restrangerea ariei de acordare a platilor compensatorii numai catre cei disponibilizati de la societatile ce vor fi privatizate prin agenti de privatizare

Programul de restructurare a intreprinderilor si de reconversie profesionala (RICOP) a primit unda verde in toamna anului trecut, urmand a fi corelat cu Programul pentru ajustarea sectorului privat (PSAL) si cu Programul de dezvoltare institutionala a sectorului privat (PIBL). In cadrul acestui program, au fost incluse societati comerciale care urmeaza a fi privatizate prin PSAL sau alte societati cu situatii delicate. Avand un personal mult prea mare pentru capacitatea de lucru si pentru a putea fi asigurata rentabilitatea, colosii industriali inclusi in programul PSAL vor trece, inainte de privatizare, prin ample programe de restructurare de personal. Aici intervine RICOP, singurul program care asigura disponibilizatilor plati compensatorii.

Ce este RICOP

Programul de restructurare a intreprinderilor si de reconversie profesionala (RICOP) a fost creat pentru a se putea stabili un cadru adecvat intreprinderilor mari care vor trece la programe de disponibilizari. Pana in iulie 2000, statul roman acorda plati compensatorii tuturor disponibilizatilor, acestea fiind reglementate de aparitia mai multor ordonante. Practic, oamenii erau platiti ca sa stea acasa, existand cazuri in care au primit, esalonat sau integral, pana la douasprezece salarii. Efort prea mare si inutil, pe care statul roman s-a dovedit incapabil sa-l duca la bun sfarsit, datorita saraciei existente la buget. In aceste conditii, a aparut solutia finantarii externe, in proportie de 40%, pentru care au fost insa puse conditii. Astfel, aria acordarii de salarii compensatorii s-a restrans considerabil, la ceva mai mult de o suta de societati, la nivelul intregii tari. Modificarea a survenit odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei nr.73/2000, privind modificarea si completarea Ordonantei nr.98/1999, care precizeaza clar si societatile care se incadreaza in acest program.
Din judetul Iasi au fost incluse cinci societati: patru mentionate si pe lista PSAL, Antibiotice,Terom, Nicolina si Fortus, la care se adauga Comtom Tomesti, societate aflata in portofoliul Ministerului de Finante. Tot pentru Iasi a existat si o a sasea firma inclusa, Tomiris. Cum aceasta a fost vanduta chiar la inceputul anului in curs, nu mai face parte din program, noul patron de la Tomiris incepand chiar un amplu program de angajari de personal.

Cine face parte din programul RICOP

Potrivit textului de lege care reglementeaza RICOP, respectiv Hotararea de Guvern nr.978/1999, "obiectivul principal al RICOP este sprijinirea aplicarii Planului de restructurare, care este realizat, in principal, prin aplicarea programelor de restructurare a societatilor comerciale supuse procesului de restructurare/privatizare/lichidare in cadrul Programului PSAL si care au constituit, alaturi de situatia somajului din fiecare judet, elementul de baza in stabilirea zonelor RICOP. Pe baza datelor detinute de Fondul Proprietatii de Stat si de Ministerul Industriei si Comertului, lista societatilor comerciale incluse in programul PSAL a fost completata cu alte societati comerciale care au programe de restructurare aprobate sau in curs de aprobare si au sediul social in zonele RICOP".
In cazul in care conducerea unei societati solicita includerea in programul RICOP, aceasta se va face numai in functie de resursele financiare disponibile si de viteza de implementare a planului de restructurare, la solicitarea institutiilor publice responsabile cu aprobarea si aplicarea programelor de restructurare/privatizare/ lichidare. Aceasta trebuie sa se faca cu acceptul Fondului Proprietatii de Stat, acordul privind aprobarea programului de restructurare urmand a fi dat de catre Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala. Includerea acestor societati comerciale noi in program se va face prin note aprobate de Guvern, cu conditia insa ca agentul economic sa aiba sediul social, filiale, sucursale sau puncte de lucru in una din zonele RICOP.

Necesitatea unei finantari externe

Aparitia unui asemenea program se dovedea a fi imperioasa. In fiecare luna, existau probleme serioase in ceea ce priveste plata acestor drepturi banesti, care starneau nemultumirea celor disponibilizati. Lunar, Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala Iasi plateste mai mult de 6 miliarde lei numai pentru salariile compensatorii, la care se adauga alte aproximativ 10 miliarde lei reprezentand ajutor de somaj sau de integrare profesionala. Pe de alta parte, la majoritatea societatilor comerciale, privatizate sau nu, mare parte din personal a fost disponibilizat. Fata de anul trecut, s-a observat o scadere a numarului lunar de noi someri intrati in plata. Daca anul trecut, aceasta cifra depasea lunar o mie de persoane, in anul 2000, numarul acesta a scazut la aproximativ 700. Urmeaza inca un "hop" important, privatizarea celor peste o suta de colosi inclusi in programul PSAL. Pana la privatizarea propriu-zisa, aceste societati vor trebui "curatate", insa la acest efort financiar va contribui si partea externa, cu 40% din suma totala.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014093 (s)