Boli si tratamente

Pleurezia maligna. Cauze si simptome

Publicat: 13 ian. 2012
7

pleurezie maligna este complicatia care apare la 30% dintre cancerele pulmonare. Conditia poate apare si in cadrul altor neoplazii cum este cancerul de sin si limfoamele.In cancerul pulmonar pleurezia maligna poate fi prima manifestare clinica a neoplaziei sau se poate dezvolta ca o complicatie tardiva a bolii avansate. 

Pleurezia maligna este definita drept cantitatea anormala de fluid acumulata in spatiul dintre foitele de tesut pleural care captusesc plaminul. Daca celulele tumorale sunt prezente in acest lichid conditia este denumita pleurezie maligna. 

Aproximativ toate tipurile de cancer pot cauza pleurezie daca prezinta metastazetoracice. Cele mai comune sunt cancerul de sin si limfoamele. Simptomele pleureziei maligne pot determina discomfort pacientului si cuprind dispneea, tusea iritativa si durerea toracica. 

Diagnosticul adecvat este important in pleurezia maligna deoarece prognosticul si tratamentul sunt diferite decit pentru pleureziile non-maligne. Chiar si in cazul cancerului, pina la 50% dintre pleurezii sunt benigne. 

Pleurezia maligna este suspectata initial datorita simptomelor sau a elementelor detectate la CT sau radiografie. Se va practica toracenteza, procedura prin care se punctioneaza spatiul pleural pentru a preleva o mostra de lichid. Lichidul este trimis la examen citologic pentru a verifica prezenta celulelor tumorale. Daca toracenteza este ineficienta se indica toracoscopie pentru a preleva o biopsie si a diagnostica pleurezia maligna. 

Patogenie si cauze de pleurezie maligna

Cavitatea pleurala contine in mod normal o mica cantitate de lichid, aproximativ 10 ml de fiecare parte. Pleureziile apar cind intervine un dezechilibru intre rata de producere si cea de absorbtie avind drept rezultat acumularea in exces de lichid pleural. 
Pleureziile apar datorita dezechilibrului de p[roducere si absorbtie a celor aproximativ 5-10 litri de fluid de traverseaza cavitatea pleurala in 24 de ore, cu depasirea celor 5-20 ml de lichid care sunt preenti in mod normal in spatiul pleural in orice moment. 

Exista diferente in patogeneza celor tipuri de pleurezii maligne. In tipul I cresterea permeabilitatii capilarelor pleurale ca raspuns inflamator realizat de invazia tumorala pleurala, duce la extravazarea de lichid pleural bogat in proteine (exudat) . Acest fluid se poate acumula in cantitati mari ca urmare a blocarii drenajului limfatic al spatiului pleural de catre procesul neoplazic. 
Blocajul limfatic se poate realiza la orice nivel de la stoma pleurei parietale pina la ganglionii limfatici mediastinali si mamari interni. Exista studii care demonstreaza ca afectarea drenajului limfatic pleural este probabil cel mai important mecanism responsabil pentru acumularea unor volume mari de lichid in cancer. 

In aparitia pleureziilor paramaligne au fost descrise urmatoarele cauze de perturbare a echilibrului producere-absorbtie: 
-obstructia limfatica 
-obstructia bronsica prin atelectazie 
-obstructia bronsica prin pneumonie 
-sindromul de vena cava superioara 
-infarctul pulmonar 
-insuficienta cardiaca decompensata 
-pericardita constrictiva, ascita 
-sindrom nefrotic paraneoplazic 
-radioterapia tardiv 
-chimioterapia cu ciclofosfamida. 

Fenomenele fiziopatologice dezvoltate sunt variabile in functie de cantitatea de lichid acumulata si de rapiditatea instalarii. In instalarea progresiva pleureziile pot determina tulburari fiziopatologice prin: 
-compresiune pulmonara cu colaps pulmonar ceea ce duce la scaderea ventilatiei si ulterior a perfuziei cu hipoxemie prin sunt dreapta-stinga 
-deplasare mediastinala contralaterala cu insuficeinta respiratorie, scaderea reintoarcerii venoase cu tulburari circulatorii 
-tulburari metabolice determinate de pierderea de proteine, vitamine liposolubile si grasimi ce pot duce in faze avansate la malnutritie severa si deces, tulburari imunologice ca rezultat al pierderii de limfocite si anticorpi cu cresterea riscului de infectii. 
Atunci cind acumularea lichidului se face rapid fenomenele cardiopulmonare se instaleaza brusc cu dispnee si tahipnee, tahicardie, hipotensiune cu evolutie rapida spre soc.

Semne si simptome
Exista doua tipuri de pleurezii maligne asociate bolilor neoplazice: 

-tipul I pleurezii maligne adevarate 
-tipul II pleurezii premaligne. 

Tipul I de pleurezie maligna apare ca urmare a invaziei neoplazice a pleurei de catre o tumora primara sau secundara, diagnosticul fiind unul citohistologic ce consta in identificarea celulelor tumorale in lichidul pleural sau in materialul de biopsie pleurala. 
Tipul II de pleurezie maligna apare la bolnavii cu cancere confirmate fara ca boala neoplazica sa afecteze pleura (absenta celulelor neoplazice in lichidul pleural) . 

Pleureziile maligne pot reprezenta intre 26-61% din totatul pleureziilor. Acest interval procentual larg poate fi explicat prin influenta factorilor geografici si economici, prin tipul de populatie. Primele 4 cauze de pleurezii sunt insuficienta cardiaca, pneumoniabacteriana, cancerul si tromboembolismul pulmonar. Cele mai frecvente cancere asociate pleureziilor maligne sunt: cancerul pulmonar, cancerul de sin si limfomul. Cancerul pulmonar, limfomul si cancerul digestiv sunt primele implicate in aparitia pleureziilor maligne la barbati, in timp ce la femei predomina pleureziile din cancerele genitale si pulmonare. 

Pleurezia asociata limfoamelor 
Limfomul Hodgkin recunoaste ca mecanism patogenic dominant obstructia limfatica prin invazia ganglionilor mediastinali in timp ce limfomul non Hodgkin poate asocia si invazia directa pleurala. 

Pleurezia asociata mezoteliomului malign
Apare inca din stadiile timpurii, ca rezultat al cresterii permeabilitatii capilare pleurale prin invazie directa si prin blocarea drenajului limfatic al spatiului pleural. Pe masura ce tumora creste cele doua foite pleurale se contopesc avind drept consecinta desfiintarea cavitatii pleurale si reducerea progresiva pina la disparitie a lichidului pleural. 

Pleurezia asociata cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar reprezinta cea mai frecventa cauza de pleurezie maligna la barbati. Dintre cancerele pulmonare adenocarcinomul este cel mai frecvent tip histologic implicat in afectarea pleurei, probabil datorita localizarii sale preponderent periferice. Asocierea pleureziei paramaligne nu exclude operabilitatea cancerului. Metastazele pleurale din cancerul pulmonar se gasesc cel mai frecvent pe ambele suprafete pleurale, foarte rar doar pe pleura viscerala si niciodata doar pe pleura parietala. Metastazele viscerale apar fie prin continuitate de la tumora pulmonara ce invadeaza pleura fie prin invazia arterelor pulmonare. 
O data ce ajung pe suprafata pleurei viscerale, celulele tumorale migreaza pe suprafata pleurei parietale de-a lungul zonelor de aderenta sau prin exfoliere. Pleurezia maligna din cancerul pulmonar poate fi unilaterala sau bilaterala si niciodata doar contralaterala. 

Pleurezia asociata cancerului de san
Poate fi ipsilaterala sau fara predilectie de localizare. Ea recunoaste ca mecanism de producere invazia limfaticelor peretelui toracic cu pleurezie ipsilaterala si metastaze hematogene cu afectarea ficatului si pleurezie bilaterala sau unilaterala. 

Pleureziile mici sunt asimptomatice. Pleureziile mari produc dispnee, tuse, discomfort toracic. La examenul fizic sunt prezente matitatea peructorie si diminuarea murmurului vezicular. Durerea apare cind procesul neoplazic afecteaza pleura parietala sau peretele toracic. Aceasta poate fi localizata strict toracic la nivelul zonei de invazie sau poate iradia in umar sau in epigastru. In pleureziile asociate cancerului pulmonar avansat se pot palpa limfoganglioni tumorali sau se pot nota prezentacasexiei neoplazice. 

Sursa: Romedic.ro

Adauga un comentariu