Eveniment-Social

Ploile au distrus agricultura

Publicat: 27 mai 2008
1

• In urma ploilor de la sfartitul saptamanii trecute, aproape 1.200 de hectare au fost afectate, din care 200 in proportie de suta la suta • Valoarea totala a pagubelor depaseste 730 mii lei

Ploile puternice din ultima vreme, insotite de grindina, au afectat o insemnata parte din culturile agricole din judetul Iasi. Numai dupa ploile de la sfarsitul saptamanii trecute, aproape 1.200 de hectare de culturi agricole au fost afectate. Valoarea totala a pagubelor depaseste 730 mii lei. Din cele 1.200 de hectare, in jur de 200 au fost afectate in proportie de suta la suta, 28 de hectare peste 50 la suta, iar 936 de hectare au fost afectate sub 50 la suta.

Valoarea estimativa a suprafetelor de teren afectate in proportie de suta la suta este de peste 303 mii lei. Culturile cele mai afectate de ploi abundente insotite de furtuna si grindina au fost cele de grau, fiind distruse in jur de 574 de hectare, din care 41 la suta in intregime. Numai in comuna Bivolari au fost afectate peste 450 de hectare, dintre care aproape jumatate in totalitate. Si culturile de orz au fost afectate de ploile din ultima vreme. Din cele 196 hectare afectate, 176 au fost distruse in proportie de suta la suta. Cea mai afectata a fost comuna Alexandru Ioan Cuza, unde 176 hectare de culturi au fost distruse in totalitate. La fel de afectate au fost si culturile de rapita, unde au fost distruse in jur de 391 hectare. Numai in comuna Bivolari au fost distruse in jur de 200 de hectare de rapita. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca acestea sunt doar primele estimari si ca, in prezent, se efectueaza o analiza pentru a se stabili in ce masura au fost afectate terenurile agricole din judet dupa furtuna de ieri. Totodata, acestia sustin ca cei mai multi dintre producatori si-au asigurat culturile, motiv pentru care acestia vor fi despagubiti de firmele de asigurari. „Aproape toti producatorii si-au asigurat culturile. Acestia vor putea fi despagubiti de firmele de asigurari. Acestea sunt insa datele estimative. Vom face o noua analiza sa vedem ce suprafete au fost afectate si in urma ploilor de duminica”, a declarat Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al DADR Iasi.

Comentarii
  • In anul 2005 cand sa cons tituit acceasta directite candidatii trebuia sa cotizeze la Raducu pentru a se regasi pe liste, sa prinda un post au fost persoane care daca nu au dat spaga au fost respinse . spagile erau percepute in cuantum de aprox.100 mil lei vechi la acea vreme ./ pers.

Adauga un comentariu