Actualitate

PNRR, prezentat de Florin Cîțu la Palatul Victoria, după ce documentul a fost trimis la Bruxelles – LIVE VIDEO

Publicat: 02 iun. 2021
premierul florin cîțu îmbrăcat în costum
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri că trebuie să discute în prealabil cu experţii despre posibilitatea vaccinării obligatorii a anumitor categorii de personal

Prim-ministrul Florin Vasile Cîţu va prezenta miercuri, 2 iunie 2021, la Palatul Victoria, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform informării făcute de Biroul de presă al Guvernului.

Prezentarea PNRR va fi făcută alături de vicepremierii României, Dan Barna şi Kelemen Hunor, dar şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

PNRR, transmis Comisiei Europene pe 2 iunie

Şeful Guvernului Cîţu a transmis pe 30 mai 2021 faptul că documentul oficial în ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi transmis Comisiei Europene pe astăzi, pe 2 iunie, urmând ca, timp de 60 de zile, acesta să fie evaluat pentru a se ajunge la forma finală.

PNRR a fost trimis la Bruxelles luni, 31 mai

Statul roman a depus în mod oficial Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare la Bruxelles şi urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene, a anunţat, luni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, într-o postare publicată pe reţeaua de socializare Facebook.

„Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15:30 am terminat de upload-at toate cele 240 de fişiere care înseamnă acum PNRR-ul, împărţit pe aproape 30 de capitole. Suntem aproape de capătul drumului, ca să zic aşa. În acest moment, România are PNRR-ul oficial depus. Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. Vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă, va trebui să decidem cum ţinem cont de aceste observaţii, astfel încât, la toamnă, să avem planul aprobat şi să mergem mai departe”, a transmis Ghinea.

Cum va fi implementat și audit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta

Conform sursei citate, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta are în componenţa sa şi un capitol detaliat pentru implementare şi audit pe tot parcursul celor şase ani, dar şi unul legat de comunicare.

„Avem un capitol despre implementare şi audit – spunem detaliat cine ce face pe parcursul celor 6 ani de implementare. Banii din PNRR vor fi auditaţi de Autoritatea de audit de la Curtea de Conturi. Avem un mecanism foarte clar de prevenţie şi de evitare a conflictelor de interese prin ANI, prin DNĂ, astfel încât aceşti bani să fie bine cheltuiţi. Avem un capitol de comunicare şi avem diverse scenarii cu privire la impact. Toate astea sunt ceea ce numim capitole transversale, le-am terminat pe toate. Astea sunt ceea ce numim componente: ape păduri, deşeuri, transport, energie, digital, diverse stadii de lucru sunt gata. PNRR este trimis în sistemul informatic al Comisiei Europene”, a adăugat oficialul MIPE.

Maniera de lucru în cazul documentului

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis faptul că s-au făcut nenumărate sesiuni de lucru şi au fost completate permanent proiectele din cadrul documentului.

„De exemplu, pe componenta transporturi – aceste două pagini erau ceea ce am aprobat în Guvern acum câteva luni, acesta a fost mandatul de negociere. S-au trimis pentru componenta transporturi 6 versiuni către Comisie, am făcut sesiuni de lucru cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi cu Comisia Europeană, am completat permanent fiecare proiect de acolo, astfel încât să fie credibil, să arătăm că avem nişte costuri foarte clare şi că putem să fim gata până în 2026. Uitaţi, avem staţii de încărcare cu electricitate pe viitoarele autostrăzi. (…) În acest moment, cum vă spuneam, PNRR-ul României înseamnă 200 de fişiere organizate pe capitole. (…) La Energie, fiecare proiect de investiţie a trebuit explicat”, a arătat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea a mai adăugat faptul că România a decis să publice integral PNRR, majoritatea statelor membre recurgând doar la sinteze.

„Astăzi este luni. Colegii mei vor sta să pună toate aceste fişiere într-un singur document publicabil. Am ales, atenţie, să publicăm tot. Suntem a treia ţară europeană care alege să facă acest lucru. Cele mai multe state membre au făcut un pdf cu sinteze. Ca să nu mai existe discuţii, în cazul nostru vom publica tot. Miercuri, voi prezenta, împreună cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu vicepremierul Dan Bârna toate detaliile din document”, a subliniat el.

Reamintim faptul că pe baza Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va putea accesa granturi şi împrumuturi în valoare de 29,2 miliarde de euro.

Adauga un comentariu