Boli si tratamente

Poate fi confundat cu cancerul ovarian. Iata cum se manifesta cancerul de peritoneu

Publicat: 14 aug. 2019

Cancerul peritoneal este o forma rara de cancer. Se dezvolta intr-un strat subtire de tesut care tapeteaza peretii cavitatii abdominale si imbraca majoritatea viscerelor. Aceasta membrana mezoteliala acopera si organele toracice formand pleura, dar si inima formand pericardul. Peritoneul este format din doua straturi: unul intern care acopera organele interne si altul extern care le separa de peretii corpului. De asemenea, acopera uterul, vezica si rectul. Fabricata din celule epiteliale, peritoneul produce un fluid care ajuta organele sa se miste lin in interiorul abdomenului.

Cancerul peritoneal nu este acelasi cu cancerul intestinal sau stomacal. Nici nu trebuie confundat cu cancerele care se raspandesc (metastazeaza) la peritoneu. Cancerul peritoneal incepe in peritoneu si, prin urmare, se numeste cancer peritoneal primar. Toate cancerele peritoneale primitive sunt rare. Totusi incidenta pare a fi in crestere. Expunerea la azbest este unul dintre principalii factori de risc. Cancerele peritoneale primitive includ: mezoteliomul malign, mezeteliomul chistic, carcinomul peritoneal primar, tumora desmoplastica cu celule rotunde, mezoteliomul papilar benign, leiomiomatoza peritoneala, angiosarcomul peritoneal si hemongiomatoza peritoneala.

Legatura dintre cancerele peritoneale si ovariene. Cancerul peritoneal actioneaza si arata ca un cancer ovarian. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca suprafata ovarelor este formata din celule epiteliale, la fel si peritoneul. Prin urmare, cancerul peritoneal si un tip de cancer ovarian provoaca simptome similare. De asemenea, medicii le trateaza in acelasi mod. In ciuda asemanarilor sale cu cancerul ovarian, puteti avea cancer peritoneal chiar daca ovarele au fost eliminate. Cancerul peritoneal poate aparea oriunde in spatiul abdominal.

Simptomele cancerului peritoneal. Cancerul peritoneal poate fi greu de detectat in stadiile incipiente. Asta pentru ca simptomele sale sunt vagi si greu de evidentiat. Cand apar simptome clare, boala a progresat adesea. Apoi, simptomele seamana cu cele ale cancerului ovarian. Multe dintre aceste simptome se datoreaza acumularii de lichid (ascita) in abdomen. Simptomele cancerului peritoneal pot include: disconfort abdominal sau durere cauzata de gaze, indigestie, presiune, umflare, balonare sau crampe; senzatie de plinatate, chiar si dupa o masa usoara; greata sau diaree; constipatie; urinare frecventa; pierderea poftei de mancare; crestere sau pierdere in greutate inexplicabila; sangerare vaginala anormala; sangerare rectala; respiratie scurta.loading...

Adauga un comentariu