La psiholog

Poate genera anxietatea tensiune arterială crescută?

Publicat: 01 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poate genera anxietatea tensiune arterială crescută
O stare constantă de anxietate ridicată nu trebuie ignorată, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială.

O stare constantă de anxietate ridicată nu trebuie ignorată, indiferent dacă afectează sau nu tensiunea arterială. Cercetătorii nu știu încă cum să explice dacă există o legătură între acești doi factori, dar anxietatea cronică este cu siguranță dăunătoare pentru echilibrul fizic și mental. Poate genera anxietatea tensiune arterială crescută?

Poate genera anxietatea tensiune arterială crescută?

Anxietatea face parte din viața noastră de zi cu zi. O putem simți atunci când suntem blocați în trafic, hărțuiți la locul de muncă sau dacă suntem îngrijorați de familia și finanțele noastre. Și nu există nicio îndoială că ne poate crește tensiunea arterială, cel puțin pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când ceva ne face să fim anxioși, sistemul nervos simpatic declanșează un răspuns de luptă sau fugă care crește ritmul cardiac și, în consecință, tensiunea arterială.

Simțirea unui pic de stres sau anxietate poate fi benefică și ne poate motiva în viața. Dar trebuie compensat de activitatea sistemului nervos parasimpatic care ne ajută să ne relaxăm. Acest echilibru este esențial pentru sănătatea inimii. Persoanele cu anxietate cronică suferă modificări ale sistemului imunitar, vaselor de sânge și trombocitelor care contribuie la bolile de inimă.

Identificați cauza și efectul

Dar dacă cercetarea științifică confirmă această legătură, este dificil să o vezi foarte clar. Conform unui studiu din 2015, nivelurile ridicate de anxietate pe o perioadă lungă de timp determină creșterea tensiunii arteriale. Dar o mare parte din dovezile științifice găsite au fost inconsistente sau neconcludente, au spus autorii. Unele cercetări au descoperit chiar că anxietatea este asociată cu un risc ușor mai mic de hipertensiune. Alții au arătat că, la persoanele cu boli de inimă, anxietatea este asociată cu creșterea mortalității.

Dificultatea constă în stabilirea unei relații clare de cauză și efect între anxietate și hipertensiune arterială. Solicitați unei persoane să improvizeze un discurs public, iar ritmul cardiac al acestuia se va grăbi. Cu toate acestea, este mai dificil de știut dacă anxietatea contribuie la dezvoltarea hipertensiunii. Dacă simțiți că vă faceți griji prea des și anxietatea vă afectează somnul, starea de spirit și relațiile, riscul de hipertensiune arterială și probleme cardiace poate fi mai mare.

Discutați cu medicul dumneavoastră. Există multe modalități de a face față acesteia, de la meditație, la relaxare, chiar și medicamente. Indiferent dacă anxietatea cronică contribuie sau nu la hipertensiune, gestionarea acesteia este o parte importantă a menținerii unei bune calități a vieții.

Adauga un comentariu