Scriitori

Poetul Lawrence Ferlinghetti a murit! Este doliu în lumea literaturii

Publicat: 24 feb. 2021
Lawrence Ferlinghetti in biblioteca
Lawrence Ferlinghetti a murit la varsta de 101 ani

Este doliu în lumea literaturii după ce poetul Lawrence Ferlinghetti a murit la 101 ani. Figura marcantă în lumea artistică și editor de marcă al Generaţiei Beat s-a stins din viață în cursul zilei de luni. Librar şi editor american, a fost una din cele mai inovatoare mişcări literare şi culturale din secolul al XX-lea.

Lawrence Ferlinghetti s-a născut în 1919 la New York  și a purtat un rol central în apariţia şi succesul Beat Generation, o mişcare contra-culturală americană din anii 1950.

Lawrence Ferlinghetti a murit!

Autorul și-a petrecut o bună parte a copilăriei sale în Franța unde a locuit în casa unei mătuși de ale sale. A revenit în Statele Unite și ulterior s-a întors în Franța, unde a obţinut o bursă şi un doctorat la Sorbona după cel de-Al Doilea Război Mondial.

S-a angajat în Marina americană în anul 1941 și a participat la Debarcarea din Normandia în 1944. A vizitat ruinele oraşului Nagasaki, în 1945, după explozia bombei atomice.

În anul 1957 a fost arestat și judecat pentru obscenitate unde a fost achitat. Lawrence Ferlinghetti a scris şi el un volum de poezie, ”A Coney Island of the Mind”, publicat în 1958 şi vândut în peste 1 milion de exemplare. În 1972, a publicat primul volum de nuvele scrise de Charles Bukowski.

Cine a fost Lawrence Ferlinghetti

Lawrence Ferlinghetti a murit luni la 101 ani. Lawrence Ferlinghetti, care era în acelaşi timp un anarhist al moralei tradiţionale şi un socialist, prieten al budiştilor şi un talent în pictură, a fost totodată un mare călător. De-a lungul vieţii sale, a călătorit din Australia în Vietnam, din Paris în Nicaragua, din Siberia în Statele Unite.

A povestit în volumul său ”Writing across the landscape” momentele în care i-a cunoscut pe Fidel Castro şi Pablo Neruda, când a vizitat Spania franchistă, când s-a întâlnit cu disidenţi sovietici, dar şi întâlnirile sale cu diverşi poeţi şi scriitori talentaţi, dar anonimi.

În comunicatul de marţi, librăria pe care a înfiinţat-o a ţinut să salute „cunoştinţele şi iubirea lui faţă de literatură, curajul său în apărarea dreptului la libera exprimare şi rolul lui vital de ambasador al culturii americane”.

Lawrence Ferlinghetti a murit din cauza unei pneumopatii interstiţiale, potrivit copiilor lui, citaţi de presa americană.

Scriitorul Calistrat Costin a murit

Scriitorul băcăuan Calistrat Costin a murit pe 13 februarie 2021. Năsut pe 30 ianuarie 1942, în Bacău, omul de cultură provenea dintr-o familie de ţărani, cu mulţi copii. Calistrat a promovat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi (1965), cu lucrarea de licenţă „Shakespeare în critică literară românească”.

Acesta a primit repartiţie ca asistent universitar la Institutul de Învăţământ Superior din Târgu Mureş (1965-1968). A renunţat la catedra în favoarea scrisului , încadrându-se ulterior la gazeta „Informaţia Harghitei” din Miercurea Ciuc, ca şef al Secţiei Cultura.

A debutat editorial în calitate de coautor, cu monografia caricaturistului Conastantin Jiquidi (Iaşi, 1970), după care a început colaborarea la revista „Ateneu”.

La inceputul acestei saptamani o alta veste tragica a venit din lumea literaturii dupa moartea celebrului poet si editor de marcă al Generaţiei Beat Lawrence Ferlinghetti.

Adauga un comentariu