Stiri si curiozitati

Poezii de Paști: Cele mai frumoase versuri pentru copii

Publicat: 19 ian. 2022
imagine iepuras inconjurat de oua de pasti
Poeziile de Paști reprezintă ceva special pentru copilași

Deși este cel mai căutat sub forma „poiezii de Paști”, termenul corect este „poezii de Paște”. Indiferent de cum le numim, acestea reprezintă ceva special pentru copilași, însă și pentru adulții care adoră să-i asculte și să-și amintească de propria copilărie. Nu mai este mult până vine Paștele, iar copii sunt nerăbdători să-și deschidă cadourile și să dea iama în grădină pentru a căuta ouăle de ciocolată ascunse drept premii.

Părinții își doresc mereu să-și vadă copiii în culmea fericirii și dornici de a petrece timp împreună cu familia în timp ce învață lucruri noi. Mândria din ochii părinților care își recită cuminți poeziile nu se poate compara cu nimic.

oua de ciocolata
Nu mai este mult până vine Paștele, iar copii vor da iama în grădină pentru a căuta ouăle de ciocolată ascunse drept premii.

Avantajele aduse de învățarea poeziilor

Deși această metodă este văzută ca fiind una învechită, pe ritmul celor tradiționaliști, beneficiile sale sunt încă foarte reale.

Poezia nu este asemănătoare conversațiilor pe care le purtăm în fiecare zi împreună și în preajma copiilor noștri. Nu este ceva ce aceștia întâlnesc des. Astfel, copiii intra în contact cu un vocabular mult mai complex care îi fascinează. În acest fel, aceștia își pot forma alte idei și pot învăța cuvinte și exprimări noi.

Pe lângă toate acestea, gândirea lor abstractă se poate dezvolta. În timp ce citesc și învață, aceștia fac conexiuni cu lucruri pe care deja le cunosc din lumea care îi înconjoară. Atunci când copiii învață pe de rost o poezie, le este antrenată și memoria pe termen lung, dar și puterea de concentrare.

doi copii in iarba langa un cos cu oua de paste
Poeziile de Paști sunt sensibile și deosebit de frumoase.

Poezii de Paște pentru cei mici

Poeziile de Paști sunt sensibile și deosebit de frumoase. Ca primă poezie, avem „La Paști” de George Coșbuc. Poetul a reușit mereu să creeze un cadru natural feeric pentru orice ocazie. Următoarele strofe din poezia lui George Coșbuc ilustrează perfect felul în care natura se aliniază cu sentimentele pe care le trăim de Paște.

„Prin pomi e ciripit şi cânt,

Văzduhu-i plin de-un roşu soare,

Şi salciile-n albă floare

E pace-n cer şi pe pământ.

Răsuflul cald al primăverii

Adus-a zilele-nvierii.

Şi cât e de frumos în sat!

Creştinii vin tăcuţi din vale

Şi doi de se-ntâlnesc în cale

Îşi zic: Hristos a înviat!

Şi râde-atâta sărbătoare

Din chipul lor cel ars de soare.

Şi-un vânt de-abia clătinitor

Şopteşte din văzduh cuvinte:

E glasul celor din morminte,

E zgomotul zburării lor!

Şi pomii frunţile-şi scoboară

Că Duhul Sfânt prin aer zboară.”

mama si copilul care picteaza pe oua de pasti
Poezia „În ziua de Paști” îi poate învăța pe cei mici câteva din lucrurile care obișnuiesc să se facă în ziua sfântă de Paște.

Următoarea poezie este și mai potrivită pentru copiii mai mici. Aceasta vorbește despre obiceiurile pe care le au atât cei mici, cât și părinții. Poezia „În ziua de Paști” scrisă de cunoscuta Elena Farago îi poate învăța pe cei mici câteva din lucrurile care obișnuiesc să se facă în ziua sfântă de Paște.

„Toţi copiii azi se îmbracă

Cu ce au ei mai frumos

Si părinţii lor le cântă

Învierea lui Christos.

Şi la masă ciocnesc astăzi

Toţi copiii cei cuminţi,

Ouă roşii şi pestriţe ,

Cu iubiţii lor părinti.

Toţi copiii azi sunt darnici

Căci ei ştiu că lui Christos ,

Îi sunt dragi numai copiii

Cei cu sufletul milos.

Şi copiii buni la suflet,

Azi cu bucurie dau ,

Cozonaci și ouă roșii

La copiii care n-au.”

Poeziile de Paști reprezintă o tradiție care se va afla mereu în inimile părinților. Pe lângă acest lucru, aceste poezii sunt benefice și în dezvoltarea celor mici.

oua decorate asezate pe farfurie
Poeziile de Paști reprezintă o tradiție care se va afla mereu în inimile părinților.Adauga un comentariu