Sport

Pogromul de la Iasi, prologul Holocaustului in Romania

Publicat: 29 iun. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:71224;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Astazi, la primele ore ale diminetii va avea loc o ceremonie de comemorare la Cimitirul evreiesc din Iasi si o depunere de coroane de flori la Monumentul Victimelor Pogromului

„Taciunii suferintei nu s-au stins, ei mai mocnesc inca”, a spus ieri Pincu Kaiserman, presedintele Comunitatii Evreilor din Iasi in cadrul Conferintei internationale „Pogromul de la Iasi (28-30 iunie 1941): prologul Holocaustului din Romania”. La acest eveniment, care se desfasoara in perioada 28-30 iunie, la Iasi, cu prilejul implinirii a 65 de ani de cand aproximativ 12 mii de evrei din acest oras au fost ucisi sau deportati, au fost prezenti ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, ambasadorul statului Israel la Bucuresti, Excelenta Sa Rodica Radian-Gordon, ambasadorul SUA la Bucuresti, Excelenta Sa Nicholas Taubman, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Paul Shapiro si numerosi participanti din tara si strainatate. „O tara care a ajuns sa fie condusa de un regim criminal, care, in alianta cu Germania nazista, a aruncat in afara legii si societatii pe toti cei de religie iudaica. Un regim politic care s-a bazat in politica sa fata de evrei pe o dovada de discriminare si crima in masa, o administratie care a permis ca serviciile sale secrete sa coordoneze organizarea acestui pogrom, unul dintre multele asasinate in masa”, a spus Paul Shapiro, in discursul tinut in cadrul conferintei. De asemenea, Shapiro a precizat ca Pogromul de la Iasi a fost din ordinul expres al lui Ion Antonescu. „Asa cum subliniaza raportul final al Comisiei Internationale de Studiere a Holocaustului din Romania, care a fost insusit si asumat de presedintii Ion Iliescu si Traian Basescu, evacuarea evreilor din Iasi, unde, la data de 29 iunie 1941, traiau 45.000 de evrei, a fost o parte din programul de exterminare a evreilor din Basarabia, Moldova si Bucovina, iar Pogromul de la Iasi a fost din ordinul expres al lui Ion Antonescu. Ca si in alta parte, antisemitismul si xenofobia devin foarte periculoase. Rog fiecare roman sa faca pasul important de a se instrui cu privire la adevarata istorie a antisemitismului si holocaustului in Romania. Aceasta este singura garantie pentru un viitor fondat de adevarurile istorice ale tarii si ale acestui oras, garantia unui viitor in care semenii nostri nu vor fi amenintati niciodata numai pentru ca sunt considerati a fi diferiti”, a mai spus Paul Shapiro.

Orasul simbolic

Ministrul Mihai Razvan Ungureanu a explicat manifestarea de ieri. „Suntem convinsi ca este nevoie de a intelege istoria, trecutul nostru, cu tot ce are el bun si rau. Nu exista istorie care sa nu aiba pete negre, nu exista istorie fara reprosuri si a intelege ca in momentul in care esti sincer cu tine de fapt esti sincer cu tot ceea ce este mai important are mare valoare pentru natiunea noastra. Acest simpozion trebuie vazut ca pe o intalnire fericita de oameni care, in mare majoritate istorici, incearca sa faca o arheologie a acestei perioade tulburi in care multi si-au pierdut viata, o arheologie necesara pentru Romania de astazi. Faptul ca se organizeaza la Iasi are o importanta simbolica, Iasii reprezinta locul de unde a plecat extrema dreapta, unde acesta s-a manifestat cu mare putere si din cauza careia au murit oameni”, a precizat Mihai Razvan Ungureanu. La conferinta au participat, de asemenea, un numar mare de istorici si cercetatori din tara si strainatate, reprezentanti ai administratiei centrale si locale, precum si ai comunitatii evreiesti din Romania si din afara tarii. Conferinta a fost gazduita de Universitatea „Al. I. Cuza” si a fost organizata de aceasta in parteneriat cu Institutul pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania – Comunitatea din Iasi. La manifestarea au fost puse in dezbatere cele mai recente studii privind Holocaustul din Romania, in general si, in special episodul Pogromului de la Iasi, de acum 65 de ani.

Traseu al memoriei

Astazi, la primele ore ale diminetii va avea loc o ceremonie de comemorare la Cimitirul evreiesc din Iasi si o depunere de coroane de flori la Monumentul Victimelor Pogromului. Va fi realizat si unui traseu al memoriei Pogromului de la Iasi pe itinerarul cladirea fostei chesturi – Monumentul Victimelor Pogromului (Sinagoga Mare) – Spitalul Israelit, comemorarea victimelor din „trenurile mortii” la cimitirele evreiesti din Podu Iloaiei si Targul Frumos.
Marilena ROJNITA

Adauga un comentariu